ΟΗΕ: Υπό ψήφιση σχέδιο για αποστολή παρατηρητών στο Χαλέπι

5 λεπτά ανάγνωση
18 Δεκεμβρίου 2016

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ψηφίσει επί του σχεδίου απόφασης που έχει καταρτίσει η Γαλλία και προβλέπει να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές για να επιβλέψουν τη διαδικασία απομάκρυνσης πληθυσμών από το Χαλέπι και την προστασία αμάχων που παραμένουν εκεί.

Το σχέδιο επίσης τονίζει «πως η απομάκρυνση άμαχου πληθυσμού πρέπει να γίνεται σε εθελοντική βάση και σε τελικούς προορισμούς της επιλογής των αμάχων και θα πρέπει να παρέχεται προστασία σε όλους τους πολίτες που επιλέγουν ή έχουν εξαναγκαστεί να αποχωρήσουν και σε όσους επιλέγουν να παραμείνουν στα σπίτια τους».

Όπως ανέφεραν διπλωμάτες, η σύγκληση του ΣΑ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 13:00 (ώρα Ελλάδας).

Δεν είναι σαφής η στάση που θα κρατήσει η Ρωσία στην ψηφοφορία επί του γαλλικού σχεδίου. Πριν την διαβίβαση του εγγράφου στα μέλη του ΣΑ, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν είχε δηλώσει: «Αν πρόκειται για ένα λογικό σχέδιο και το δούμε γραπτώς διατυπωμένο, γιατί να μην το συζητήσουμε;».

Πρόσθεσε όμως ότι η αποστολή διεθνών παρατηρητών στη Συρία θα έπαιρνε «εβδομάδες» καθώς θα απαιτούσε προετοιμασία, αν όχι κι εκπαίδευση.

Το σχέδιο ψηφίσματος απαιτεί από τον Γενικό Γραμματέα των ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να «μετακινήσει προσωπικό ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να επιβλέψει επαρκώς, ουδέτερα και άμεσα τη διαδικασία απομάκρυνσης αμάχων και ανταρτών από τις περιοχές του Χαλεπιού που τελούν υπό πολιορκία και την προστασία αμάχων εντός της πόλης».

Παράλληλα του ζητεί να στείλει επιπλέον προσωπικό αν κριθεί αναγκαίο και απαιτεί απ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη του πολέμου να παρέχουν στους διεθνείς παρατηρητές ασφάλεια, άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μ. Καρυστιανού: «Το όνειρο μου είναι βρεθώ σε debate με τον κ. Μητσοτάκη»

Η Μαρία Καρυστιανού δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να βρεθεί σε debate με

Ακρίβεια χωρίς τέλος: Φόβοι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Πόλεμοι και ενεργειακή κρίση εντείνουν τους φόβους για νέα παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Στ. Κούλογλου: «Για την Καρυστιανού ισχύει φράση εδοξάσθη κρυπτόμενος και εξευτελίσθη εμφανιζόμενος»

Ο Στέλιος Κούλογλου σχολίασε τη δημόσια παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού χρησιμοποιώντας τη