Το άτυπο χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι τα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά οι αρχές Μαρτίου αποτελούν το πραγματικό «περιθώριο», ώστε να μην μπλέξει η Ελλάδα στις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες της ΕΕ, σημειώνει σε έκθεσή της η Societe Generale.

Εάν η αξιολόγηση δεν κλείσει σύντομα, η επόμενη ημερομηνία-ορόσημο είναι τα μέσα Ιουλίου, καθώς η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ως τότε, αλλά θα δυσκολευτεί να αποπληρώσει χρέος ύψους 8 δισ. ευρώ που ωριμάζει τον Ιούλιο.

Ο οίκος επιμένει στην εκτίμηση ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα είναι συμβολική ή καθαρά τεχνική, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το τρίτο πρόγραμμα.

Εκτιμά ότι οι εντάσεις ενδέχεται να παραμείνουν περιορισμένες. Ωστόσο, όσο οι ηγέτες της ΕΕ δεν συμφωνούν σε μεγάλη ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί στις αγορές με λογικά επιτόκια και ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναζητήσει ακόμη ένα πρόγραμμα, ρισκάροντας να πυροδοτήσει ξανά φόβους για Grexit, σημειώνει.

Τονίζει δε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν στέλνουν καλό μήνυμα. Όπως αναφέρει, δεν αλλάζουν σημαντικά την τροχιά του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, το γεγονός ότι ακόμη και τα συμβολικά μέτρα «πάγωσαν» για έναν μήνα δείχνει τη διστακτικότητα των Ευρωπαίων για πραγματική ελάφρυνση χρέους, στέλνοντας μήνυμα και για τις συζητήσεις των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. 

Facebook Comments