H Citigroup σε νέο της note τονίζει πως η επίσκεψη Moscovici στην Αθήνα δεν έφερε καμία ουσιαστική πρόοδο, με τις “απρόσμενες” δηλώσεις Weber για το ΔΝΤ και την Ελλάδα να είναι στο επίκεντρο.

Όπως σημειώνει, η επίσκεψη του Επιτρόπου της ΕΕ στην Ελλάδα, και η προσπάθεια να απαλύνει τις διαφωνίες ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, ολοκληρώθηκε χωρίς σημαντική πρόοδο και τον Moscovici να δηλώνει ότι “παραμένουν κάποια μικρά βήματα” για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. παραμένουν” να είναι ολοκληρώθηκε το.

Η Citi επισημαίνει πάντως πως ο Moscovici επανέλαβε ότι η τελική συμφωνία θα πρέπει να διατηρήσει το ΔΝΤ εντός του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι την επόμενη Δευτέρα και δεν απέκλεισε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής.

Όπως σχολιάζει η Citi,  οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι, η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένουν τα κύρια εμπόδια για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Όπως επαναλαμβάνει, εξακολουθεί να εκτιμά ότι είναι απίθανο αυτά τα ζητήματα θα επιλυθούν έως τη Δευτέρα. Η πίεση και στις δύο πλευρές είναι περιορισμένη, καθώς οι δανεικές υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι ακόμη μακριά και έτσι ο κίνδυνος ενός άτακτου default απέχει ακόμη κάποιους μήνες.
Η Citi “στέκεται” και στις δηλώσεις του Manfred Weber τις οποίες χαρακτηρίζει ως “άνοιγμα” της Γερμανίας σε ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ.

Όπως σημειώνει, η Süddeutsche Zeitung σήμερα τονίζει ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας, και ιδίως σχετικά με την αναγκαιότητα της συμμετοχής του ΔΝΤ, αλλάζει. Ο Weber δηλώνει ότι αν η προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ένα κούρεμα του χρέους, τότε “θα πρέπει να το αφήσουμε να φύγει” από την Ελλάδα, τονίζοντας ότι “η Ευρώπη μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της”.

Όπως σχολιάζει η Citi, αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση που έχει τηρήσει μέχρι στιγμής η γερμανική κυβέρνηση, ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη Γερμανία να συνεχίσει την εκταμίευση των δανείων προς την Ελλάδα. Εάν επιβεβαιωθεί, η αλλαγή αυτή μπορεί να ξεπεράσει το μέχρι στιγμής κύριο εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό πακέτο διάσωσης και να οδηγήσει στη δεύτερη αξιολόγηση, καταλήγει η αμερικάνικη τράπεζα.

Της Ελευθερίας Κούρταλη


 

Facebook Comments