Η συνθήκη Schengen πληρώνει
Μέσα στα πολλαπλά και βαθιά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ξεχνάμε πολλές φορές τα σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτει
Μέσα στα πολλαπλά και βαθιά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ξεχνάμε πολλές φορές τα σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτει
Μέσα στα πολλαπλά και βαθιά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ξεχνάμε πολλές φορές τα σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτει. Κάποιες φορές μάλιστα, τα πλεονεκτήματα αυτά αμφισβητούνται στη ρητορική της πολιτικής καθημερινότητος. Πέρα από τα φυσικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα, η χώρα μας έχει την τύχη, χάρη σε αποφάσεις δυναμικών ηγετών που αγνόησαν συχνά το “λαϊκό αίσθημα”, να είναι μέλος σε κάποια από τα ισχυρότερα κλαμπ του πλανήτη. Θα μου πείτε, τι μας νοιάζει αν είμαστε ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ εφόσον η οικονομία χειμάζεται; Σε αυτόν ακριβώς τον τομέα θα ήθελα να ρίξω λίγο παραπάνω φως.
Είναι μια κριτική που ακούγεται όλο και περισσότερο ότι την συμμετοχή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη τη στηρίζουν κυρίως καλοπληρωμένα στελέχη του γραφειοκρατικού μηχανισμού ή του κρατικοπολιτικού συμπλέγματος, είτε εδώ είτε στις Βρυξέλλες και όσοι από τον ιδιωτικό τομέα είναι αμέσως ωφελούμενοι του πακτωλού των κοινοτικών κονδυλίων. Για να μιλήσουμε καθαρά τα πλήθη των συμβούλων και η τάξη των επιχειρηματιών γνωστοί ως ΕΣΠΑτζήδες. Είναι μια κριτική που ακούγεται όλο και πιο δυνατά καθώς γίνεται σαφές ότι την κρίση την πληρώνουν και θα την πληρώνουν οι δυνάμεις του ιδιωτικού τομέως, ενώ τα στελέχη των γραφειοκρατικών μηχανισμών όχι μόνο κατάφεραν να μετακυλήσουν την κρατική χρεοκοπία στους πολίτες και ιδιαιτέρως τις νεώτερες γενιές, αλλά βγαίνουν εν τοις πράγμασι ενισχυμένα στην νέα κατανομή ισχύος και ρόλων. Πέρα από τη δόση αλήθειας που, όπως ισχύει για τις περισσότερες πολιτικές κριτικές, εμπεριέχεται στον πυρήνα τέτοιων δηλώσεων, πόσο κοντά στην πραγματικότητα βρίσκονται;
Αν υπάρχει ένας τομέας που υποφέρει περισσότερο στη χειμαζόμενη και σε πολλούς τομείς κατεστραμμένη οικονομία μας, αυτός είναι τα ακίνητα. Και τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, αν η χώρα δεν είχε το πλεονέκτημα της συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς. Διεθνώς, σε μια αγορά όπου οι ντόπιοι δεν αγοράζουν, οι ξένοι σπανίως τοποθετούνται. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε ακόμα βαθύτερες πτώσεις τιμών. Στην Ελλάδα ευτυχώς, έχουμε ξένους που τοποθετούνται, κυρίως λόγω της δυνατότητος να πάρουν τη λεγόμενη “χρυσή βίζα”, την ανανεούμενη πενταετή άδεια παραμονής.
Γιατί είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σοβαρά κεφάλαια οι ξένοι στη χώρα μας; Το μεγαλύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η συμμετοχή στην ΕΕ και η συμμετοχή μας στη ζώνη της συνθήκης Schengen. Ίσως αναρωτηθείτε αν οι αγορές που έκαναν οι αλλοδαποί που πήραν τις 1573 άδειες επηρέασαν εσάς και με ποιο τρόπο. Μπορώ να σας πω κατηγορηματικώς ναι. Μιλάμε για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ που μπήκαν σε μια χώρα που διψά για ξένες επενδύσεις. Και μιλάμε επίσης για χρήματα που όχι μόνο κυριολεκτικώς έσωσαν περιουσίες, αλλά κατευθύνθηκαν κυρίως σε πολίτες με μέση ή χαμηλή εισοδηματική κλάση. Στο βαθμό που οι περισσότεροι Έλληνες έχουμε ή προσδοκούμε να κληρονομήσουμε κάποια επένδυση σε ακίνητα, τα κεφαλαία αυτά, αποτρέποντας την πλήρη κατάρρευση της αγοράς, μας ωφέλησαν όλους.
Χαίρομαι να βλέπω κριτική, ακόμα και σκληρή κριτική του γραφειοκρατικού κατεστημένου από μια πιο φιλελεύθερη, πραγματιστική σκοπιά ιδιαιτέρως που στη χώρα επικρατούν σε ποικίλο βαθμό ξεπερασμένα αλλού ιδεολογικά κατασκευάσματα. Από την άλλη δε θα πρέπει να παρασυρόμαστε σε υπερβολές. Όπως ακριβώς δεν έχουμε δει πολλούς “επαναστάτες” να μεταναστεύουν σε χώρες των οποίων τα καθεστώτα θαυμάζουν, έτσι δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι άνθρωποι κατά τεκμήριο πολύ επιτυχημένοι στις χώρες τους επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα για συγκεκριμένους λόγους. Οι μετακινήσεις πολιτών είναι αδιάψευστος μάρτυς για το πού είναι τα καλύτερα.
Δεν είναι λοιπόν μόνο οι κρατικοδίαιτοι γραφειοκράτες, οι διορισμένοι κομματικοί στρατοί και οι ΕΣΠΑτζήδες που ωφελούνται. Σε μια ελεύθερη και δύσκολη αγορά, η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η συνθήκη Schengen πληρώνει, την διατηρεί ζωντανή και ωφελεί όλους μας.
Facebook Comments