Αγοραστές, αλλά με το σταγονόμετρο στο Χ.Α. με τις συναλλαγές μόλις στα 9 εκατ. ευρώ στην πρώτη ώρα συνεδρίασης. Σύμφωνα με τους χρηματιστές, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί και η όποια κίνηση εκδηλώνεται στην αγορά είναι περισσότερο αντανακλαστική, παρά ουσίας.

Ο τζίρος είναι χαμηλός, οι συναλλαγές υποτονικές και η προσφορά συγκρατημένη. Ως επενδυτική επιλογή, προκρίνεται η διακράτηση τίτλων ή οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις. Και πώς να μη συμβεί αυτό, όταν δεν είναι και λίγοι εκείνοι που έχουν… καεί στο χυλό, μετά τις παλινωδίες της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με αποκορύφωμα την παραίτησή της, περίοδος κατά την οποία άνοιξε ο δρόμος για να φύγει ο δείκτης κάτω από τις 900 μονάδες με αποτέλεσμα τώρα η επανακατάκτησή τους να θεωρείται… ντέρμπι.

Από την άλλη, οι φωνές περί κοινωνικών αναταραχών στην Ελλάδα μετά τις Γερμανικές εκλογές δεν έχουν εκλείψει με την Citigroup να παραμένει υπέρμαχος της άποψης αυτής. Υπό αυτά τα δεδομένα, τα ζητούμενο είναι να μην τραυματιστεί η εμπιστοσύνη που ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου και διήρκεσε μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο και οι ξένοι να συνεχίσουν να επανακάμπτουν στην αγορά.

Αφορμή θα μπορούσε να είναι το roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο, το οποίο ατύπως έχει ξεκινήσει από σήμερα, αφού 25 εταιρείες έχουν προγραμματίσει κοντά στα χίλια ραντεβού. Από εκεί και πέρα, οι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να «βοηθήσει» και η συγκυρία. Η κυβέρνηση να παραμείνει στο στόχο της και να κάνει πράξη τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι τέλος του χρόνου και ταυτόχρονα να προχωρήσει στις αποκρατικοποιήσεις, πεδίο στο οποίο έχει να δείξει λίγα πράγματα.

Είναι σημαντικό ότι αγορές βγαίνουν την Τρίτη σε όλο το φάσμα του ταμπλό. Κέρδη πάνω από 5% για τη Βιοχάλκο, που κινείται πλέον πάνω από τα 4 ευρώ, Μυτιληναίος 3,25%, στα 4,13 ευρώ, Jumbo 3,21%, Σωληνουργεία Κορίνθου 2,59%, ΟΛΠ 2,18%, μετά τη συμφωνία με την CoscoFolli Follie πάνω από 3%, Τιτάν 2,74%, στα 14,60 ευρώ και ΕΧΑΕ 2,71%, στα 5,69 ευρώ. Αμετάβλητη στο 1,10 η Πειραιώς, κέρδη λίγο πάνω από 1% για την Alpha και 1,68% για την Εθνική. Ισχυρές εντολές ακόμα, βγαίνουν για τη ΔΕΗ που ενισχύεται πάνω από 2% και 1,46% ο ΟΤΕ, στα 6,97 ευρώ.   

ΧΣ

Facebook Comments