Στην καλύτερη κατάσταση από τις τρεις ΔΕΚΟ που βρίσκονται στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται κατά γενική ομολογία η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για να εξαιρεθεί από το ενδεχόμενο του «λουκέτου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2013, για φέτος προβλέπεται ότι το έλλειμμα της επιχείρησης θα υποχωρήσει στα 15 εκατ. ευρώ, από 17,1 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι έκλεισε πέρυσι και 21,3 εκατ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί το 2011. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πτωτική τάση στις ζημίες της ΕΛΒΟ, καθώς έχει μειωθεί δραστικά και το προσωπικό της. Μάλιστα, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η εταιρεία δεν έχει φάκελο με παράνομες κρατικές ενισχύσεις, που αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως «αγκάθι» στις περιπτώσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και ΛΑΡΚΟ που απειλούνται με «λουκέτο».

Αυτή τη στιγμή στην εταιρεία εργάζονται 361 άτομα, όταν πριν από τρία χρόνια οι υπάλληλοι ήταν 600 άτομα και παλαιότερα ανέρχονταν στα 1.200. Να σημειωθεί ότι το 2013 το κόστος μισθοδοσίας θα έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 27% από το 2011.

Είναι σαφές ότι η εταιρεία είχε εισέλθει στη λογική των περικοπών και του εξορθολογισμού, αλλά αυτό δεν την απέτρεψε από το να χρειαστεί αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που τις κάλυπτε το Δημόσιο. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο η εταιρεία δεν κατάφερε να ξεφύγει από το ενδεχόμενο κλείσιμο.

Επίσης, στην παρούσα φάση «τρέχουν» τρία προγράμματα εργασιών στην ΕΛΒΟ. Μάλιστα, ένα εξ αυτών αφορά και στην κατασκευή οχημάτων για τον κυπριακό στρατό.

Facebook Comments