Η BofA Merrill Lynch μετά την χθεσινή συμφωνία του Eurogroup, εξακολουθεί να κρατά την αρνητική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες, όμως προχωρά σε αύξηση των τιμών στόχων και τονίζει πως θα αναθεωρήσει μόνο σε περίπτωση σημαντικής αποκλιμάκωσης των NPLs.

Όπως σημειώνει σε νέα της έκθεση με τίτλο (Η συμφωνία στο Eurogroup ήταν απαραίτητη, αλλά η μείωση των κόκκινων δανείων είναι το κλειδί), η αύξηση των τιμών στόχων γίνεται για να αντικατοπτριστούν οι ελαφρώς χαμηλότεροι πολιτικοί κίνδυνοι λόγω της συμφωνίας, αν και τονίζει ότι η πορεία των μετοχών του στο ταμπλό μπορεί να παραμένει ιδιαίτερα ευμετάβλητη και στο μακροπρόθεσμο διάστημα το ζήτημα των κόκκινων δανείων θα είναι αυτό που θα την καθορίσει.

Ετσι, διατηρεί τη σύσταση neutral  για την Alpha Bank και την Εθνική και underperform για Πειραιώς και Eurobank.  Η τιμή στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 2,33 ευρώ, από 2,14 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank στα 0,80 ευρώ από 0,71 ευρώ , για την Εθνική στα 0,36 ευρώ από 0,31 ευρώ και για την Πειραιώς στα 0,20 ευρώ από 0,19 ευρώ.

Η BofA εξακολουθεί να πιστεύει ότι στο μακροπρόθεσμο διάστημα το επενδυτικό story των τραπεζών εξαρτάται από την μείωση των “κακών” δανείων. Όπως σημειώνει, παρόλο που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί, το πολιτικό σκηνικό παραμένει ευμετάβλητο και οι αποδόσεις μπορεί να μειωθούν περαιτέρω ή και να αυξηθούν.

Σε ότι αφορά τα “κακά” δάνεια, μέχρι σήμερα η πρόοδος ήταν αργή, με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να διαμορφώνονται στο 45,2% έχοντας μειωθεί μόνο κατά 1,1% το α τρίμηνο του 2017, έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Ο πραγματικός “πονοκέφαλος” των NPEs θα έρθει στο τελευταίο τρίμηνο του 2017 και το 2018, όταν και οι στόχοι θα συναντήσουν μεγαλύτερες προκλήσεις.

Λόγω της μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων, η BofA μειώνει τις εκτιμήσεις για το μέσο κόστος ιδίων κεφαλαίων (CoE) των τραπεζών στο 15% από 16%, ωστόσο εκτιμά πως τo CoE θα μειωθεί περαιτέρω εάν περιοριστούν περαιτέρω οι πολιτικοί κίνδυνοι και αν υπάρξει συνεχιζόμενη επίτευξη των στόχων για τα κόκκινα δάνεια.

Στο επόμενο διάστημα, οι μετοχές των τραπεζών θα συνεχίσουν να οδηγούνται από τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ οι επέμενες ημερομηνίες-κλειδιά είναι τα τέλη του Αυγούστου όπου αναμένονται τα αποτελέσματα β τριμήνου καθώς και τα μέσα του 2018 όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests τα οποία θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

 

Facebook Comments