Διατηρούν τα μικρά τους κέρδη τα futures των δεικτών και μετοχών της Wall Street παρά τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2% τον περασμένο μήνα όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Τα επίσημα στοιχεία αποδείχθηκαν χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 0,5% σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Σημειώνεται πως η άνοδος του Ιουνίου αναθεωρήθηκε στο 0,4% από 0,2%.

Επίσης ο δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος μετρά πόσα πληρώνουν οι παραγωγοί και οι έμποροι χονδρικής για τα τελικά αγαθά, αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό του 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο λεγόμενος δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων, ήταν αμετάβλητος. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση 0,2% του δείκτη τιμών παραγωγού και αύξηση του δομικού PPI κατά 0,1%.

Παράλληλα οι επενδυτές αναμένουν την ανακοίνωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Thomson Reuters και το Πανεπιστήμιο του Michigan με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για άνοδο στις 81,8 από 80 μονάδες καθώς και των επιχειρηματικών αποθεμάτων για τα οποία προβλέπεται αύξηση 0,2%.

Καθώς οι ανησυχίες για μία άμεση επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία έχουν υποχωρήσει οι επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα κατά την οποία ενδέχεται να αποφασιστεί η μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Αυτή τη στιγμή τα futures του Dow σημειώνουν άνοδο 19 μονάδων, του Nasdaq ενισχύονται 3,25 μονάδες ενώ του S&P 500 καταγράφουν κέρδη 0,7 μονάδων.

Την Πέμπτη ο Dow Jones υποχώρησε κατά 25,90 μονάδες (-0,17%) κλείνοντας στις 15.300,60 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 9,00 μονάδων (-0,24%) και έκλεισε στις 3.715,90 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 5,70 μονάδων (-0,34%) κλείνοντας στις 1.683,40 μονάδες.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στη Συρία οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας συμφώνησαν κατά τη διάρκεια των “εποικοδομητικών” συνομιλιών τους στη Γενεύη να συναντηθούν και πάλι “περί τις 28 Σεπτεμβρίου” στη Νέα Υόρκη για να επιδιώξουν συμφωνία επί μίας ημερομηνίας για τη σύγκληση της διάσκεψης “Γενεύη 2”.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε “εποικοδομητικές” τις συνομιλίες του με τον Ρώσο ομόλογό του, ο οποίος με τη σειρά του επαίνεσε την “κατανόηση” που επέδειξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη σημασία της προώθησης μίας διπλωματικής επίλυσης της κρίσης.

Facebook Comments