Την εκτίμηση οτι η τραπεζική ένωση πρέπει να προχωρήσει άμεσα εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean Claude Trichet, τονίζοντας οτι η Ευρώπη πρέπει να λάβει σύντομα την απόφαση να θέσει το πλαίσιο μιας κεντρικής ρυθμιστικής αρχής για τη διαχείριση των προβληματικών πιστωτικών ιδρυμάτων, που αποτελεί βασικό στοιχείο της δημιουργίας μιας επιτυχούς τραπεζικής ένωσης.

Αν και οι Ευρωπαίοι νομοθέτες νωρίτερα αυτό το μήνα παραχώρησαν νέες εξουσίες στην ΕΚΤ για την εποπτεία των τραπεζών στην Ευρωζώνη,  η πρόκληση της δημιουργίας μιας ενιαίας αρχής για τη διαχείριση των χρεοκοπημένων τραπεζών παραμένει.

Ο Trichet, μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο του συνεδρίου SkyBridge Alternatives (SALT) στη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι η δημιουργία μιας τέτοιας ρυθμιστικής αρχής είναι ζωτικής σημασίας.
“Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει για τη δημιουργία μιας ενιαίας ρυθμιστικής αρχής και αυτό είναι πολύ σημαντικό”, είπε ο Trichet, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της ΕΚΤ από το 2003 μέχρι το 2011.
“Εκτιμώ ότι η απόφαση αυτή θα ληφθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και καλώ τους αρμόδιους να τη λάβουν το συντομότερο δυνατό, αφού για να εφαρμοστεί η τραπεζική ένωση θα πρέπει να έχουμε τόσο μια εποπτική αρχή όσο και ένα κέντρο λήψης αποφάσεων.”
Η τραπεζική ένωση πρόκειται να θεσπίσει νέους κανόνες για την εποπτεία των τραπεζών και την αντιμετώπιση των αδυναμιών τους για την αποφυγή των διασώσεων από τις κυβερνήσεις.
Μετά από τρία χρόνια αναταράξεων στη ζώνη του ευρώ και τις διασώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου και η τραπεζική ένωση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό των οικονομικών κινδύνων στη ζώνη ενιαίου νομίσματος.
Ο Trichet πρόσθεσε ότι η θέση των εμπορικών τραπεζών στην Ευρώπη ήταν καλύτερη από την εικόνα που παρουσίαζαν.

Τα πρόσφατα στοιχεία προδιαγράφουν ένα λαμπρότερο μέλλον για την οικονομία της Ευρωζώνης, με τα δεδομένα να δείχνουν αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν το Σεπτέμβριο.
Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι ενώ ο ίδιος είναι ικανοποιημένος με τα σημάδια της ανάκαμψης, δεν είναι η ώρα για εφησυχασμό.

“Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταστήσουμε την οικονομική ανάκαμψη βιώσιμη και πιο πειστική, κατά συνέπεια δεν είναι καιρός για εφησυχασμούς.”
Ερωτηθείς για την αντίδρασή του στην αναπάντεχη απόφαση της περασμένης εβδομάδας από την Federal Reserve των ΗΠΑ να μην περικόψει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αξίας $85 δις ανά μήνα, ο Trichet δήλωσε ότι ευελπιστεί ότι η κεντρική τράπεζα έλαβε τη σωστή απόφαση.
“Η  Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ξέρει ποιά είναι με τα προβλήματα της. Πιστεύω ότι πήρε τη σωστή απόφαση”, είπε. “Τούτου λεχθέντος, είναι σαφές ότι οι αντισυμβατικές μέθοδοι που ακολουθούνται στην Ιαπωνία, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι μεταβατικές, δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα.”

Facebook Comments