Δεν αλλάζει η S&P την αξιολόγησή της για το αμερικανικό χρέος, παρά το πολιτικό αδιέξοδο, που έχει προκληθεί στην Ουάσινγκτον λόγω της διαφωνίας Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων αναφορικά με τον προϋπολογισμό και την αύξηση του ορίου του κόστους δανεισμού.

Σύμφωνα με την managing director του οίκου αξιολόγησης, είναι “απίθανο να αλλάξει” η αξιολόγηση ΑΑ για το αμερικανικό χρέος. Ωστόσο, οι συνέπειες του shutdown, το οποίο συνεχίζεται για τέταρτη μέρα, θα αρχίσουν να γίνονται εμφανείς.

“Εκτιμούμε ότι το “λουκέτο” τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες είναι πιθανόν να μειώσει το ρυθμό ανάπτυξης τριμήνου κατά 0,3%  για κάθε εβδομάδα που το shutdown συνεχίζεται”, δήλωσε στο CNBC η Marie Cavanaugh.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι οι Αμερικανοί βουλευτές είχαν προθεσμία έως τις 17 Οκτωβρίου για να συμφωνήσουν για την αύξηση του ορίου δανεισμού. Ωστόσο, μετά το shutdown, όπως επισημαίνει η Cavanaugh, τα δεδομένα αλλάζου, καθώς η κυβέρνηση προέβη σε λιγότερες δαπάνες τη στιγμή που έκλεισαν υπηρεσίες και 800.000 εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να πάνε σπίτια τους. “Ετσι, κατά ένα παράξενο τρόπο, το γεγονός αυτό θα μεταθέσει την προθεσμία για λίγο αργότερα”, επισημαίνει η Cavanaugh.

Facebook Comments