«Σύννεφα» δημοσιονομικής κρίσης μαζεύονται πάνω από την Ολλανδία, καθώς ο προϋπολογισμός του 2014 που προβλέπει νέα μέτρα λιτότητας 6 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ βρίσκεται στον «αέρα». Η κυβέρνηση συνασπισμού δεν έχει συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να περάσει τα μέτρα από τη Γερουσία, καθώς απαιτείται η στήριξη/ανοχή μέρους της αντιπολίτευσης, που αρνείται να την προσφέρει.

Ως αποτέλεσμα, ο υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ ακύρωσε την τελευταία στιγμή το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, όπου ως πρόεδρος του Eurogroup θα εκπροσωπούσε την Ευρωζώνη στις εργασίες της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ.

«Προηγούνται οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό» είπε ο Ντάισελμπλουμ που είχε την Τετάρτη πολύωρες -ατελέσφορες- συνομιλίες με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας Κλάας Κνοτ προειδοποίησε ότι η απόρριψη του προϋπολογισμού απειλεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και να ακυρώσει τις προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας (που βρίσκεται σε ύφεση) το επόμενο έτος.

Ιταλία << Προβληματισμό εγείρουν και οι εξελίξεις στην Ιταλία, όπου η κυβέρνηση Λέτα ενέκρινε περικοπές κρατικών δαπανών 1,1 δισ. ευρώ και προανήγγειλε πωλήσεις «ασημικών» (δηλαδή μεριδίων σε κρατικές εταιρείες) 500 εκατ. ευρώ στην προσπάθειά της να διατηρήσει το έλλειμμα κάτω από το 3% φέτος και να κλείσει τις «τρύπες» που άνοιξαν το «πάγωμα» του φόρου στην πρώτη κατοικία και η αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο (έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,7%), σε μια εξέλιξη που ψαλιδίζει τις ελπίδες για έξοδο της Ιταλίας από την ύφεση το γ τρίμηνο του έτους.

Facebook Comments