Κέρδη άνω του 1 δολαρίου ανά βαρέλι καταγράφει η τιμή του αργού πετρελαίου σήμερα  στον απόηχο της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει τις τιμές πώλησης αργού πετρελαίου στην Ασία για δεύτερο μήνα και της προκαταρκτικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το Σαββατοκύριακο, η Σαουδική Αραβία αύξησε την τιμή πώλησης αργού πετρελαίου για τους αγοραστές της Ασίας το Μάιο, στο περιθώριο των ισχυρών περιθωρίων διύλισης στην περιοχή.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου, τύπου light, sweet, παραδόσεως Μαΐου, διαπραγματεύεται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στα 50,55 δολάρια, καταγράφοντας κέρδη 1,44 δολάρια ή 2,94%.

Παράλληλα, το brent, στο ICE του Λονδίνου, κερδίζει 1,51 δολάρια, ήτοι 2,75%, στα 56,46 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του brent υποχώρησε έως και 5% την Πέμπτη, όπου επετεύχθη η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα. Σημειώνεται πως οι αγορές παρέμειναν κλειστές την Παρασκευή, λόγω του Καθολικού Πάσχα.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως αν η συμφωνία αυτή ακολουθηθεί από μια συνολική συμφωνία έως τον Ιούνιο, αυτό θα σημάνει περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο στις αγορές, ωστόσο προειδοποιούν πως η αύξηση των εξαγωγών μπορεί να διαρκέσει μήνες και να μην συμβεί πριν το 2016.

«Μια τελική συμφωνία και η πλήρης άρση των κυρώσεων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια σειρά εμποδίων», εξηγεί ο Adam Longson της Morgan Stanley. «Ακόμα και αν επιτευχτεί μια τελική συμφωνία, η φυσική της επίδραση στην αγορά δεν αναμένεται πριν το 2016».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν οι κυρώσεις αρθούν, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν θα αυξηθούν μόνο κατά 500.000 – 700.000 βαρέλια ημερησίως δεδομένων των ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα πετρελαίου του Ιράν.

Παρά τις κυρώσεις, οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας από το Ιράν αναμένεται να αυξηθούν από τον Αύγουστο, καθώς κινεζική κρατική εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν.

Facebook Comments