Κατά 0,25 % -0,75% αναμένεται να αυξηθεί η οικονομία της ευρωζώνης κατά το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον Andrew Balls, διευθύνων σύμβουλο και επικεφαλής της διαχείρισης ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου της Pimco, ο οποίος κατά την τελευταία του συνέντευξη σε αμερικανικό μέσο τονίζει ότι η δυναμική της περιφέρειας παραμένει στάσιμη ενώ αυξάνονται οι αποπληθωριστικές πιέσεις.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειώσει σημαντικά το κόστος δανεισμού, οι πιστωτικές συνθήκες παραμένουν πολύ σφιχτές σε περιφερειακές χώρες και οι τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν τις πιστώσεις, με την απομόχλευση του τραπεζικού τομέα να συνεχίζεται ενόψει των ασκήσεων εξέτασης της ποιότητας του ενεργητικού και των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων που δρομολογεί η ΕΚΤ για το 2014.

Υπάρχουν δύο ανοδικοί και καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Balls. Ο κύριος ανοδικός κίνδυνος είναι ότι η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η αβεβαιότητα στην αγορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε στασιμότητα τη ζήτηση.
Ο κίνδυνος αυτός θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρυθμούς ανάπτυξης κάτω του αναμενομένου εύρους εξαιτίας της ασθενέστερης αύξησης της ζήτησης στις χώρες του πυρήνα της Ευρώπης και της επιδείνωσης της πιστωτικής κρίσης στις χώρες της περιφέρειας. Αυτή η χαμηλή ανάπτυξη σημαίνει ότι η Ευρωζώνη παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικούς κλονισμούς που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν και πάλι στην ύφεση.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι ότι κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, αναμένουμε πολύ χαμηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο εύρος του 0,75% -1,25%, το οποίο και θα είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της οικονομίας. Τη μεγαλύτερη μείωση του πληθωρισμού μπορεί να τη δει κανείς στις περιφερειακές οικονομίες που βρίσκονται σε μια επώδυνη προσαρμογή του κόστους και της ανταγωνιστικότητας.
Οι μισθοί βρίσκονται σε στασιμότητα στην Ισπανία, ενώ σε πολλές μικρότερες περιφερειακές χώρες παρατηρείται έντονη επιβράδυνση. Αυτή η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν αντισταθμίζεται από τις εξελίξεις στη Γερμανία, όπου ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο στόχο της ΕΚΤ.

Σε ερώτηση για τους λόγους που οι προοπτικές διαφέρουν από τον πυρήνα προς την περιφέρεια, ο Balls αναφέρει ότι το χάσμα μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας έχει μειωθεί ελαφρώς.

Facebook Comments