Σε υψηλά 31 μηνών έκλεισε το Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τον γενικό δείκτη να επιστρέφει στην κρίσιμη αντίσταση για την περεταίρω ανοδική κίνηση, των 1.290 μονάδων, αν και οριακά δεν τις «έπιασε» κλείνοντας στις 1.289,98 μονάδες. Στις 5/7/2011 ο γενικός δείκτης είχε κλείσει στις 1.288 μονάδες και την προηγούμενη μέρα είχε διαμορφωθεί στις 1.300 μον.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εικόνα της αγοράς είναι bullish, με τους ξένους να μονοπωλούν και τους Έλληνες να ακολουθούν. Από χθες είχε φανεί η τάση, με ανεκτέλεστα σε μετοχές του 25άρη, κυρίως σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, ενώ είχε προϊδεάσει και η αντίδραση της μετοχής της Εθνικής, εξέλιξη η οποία ερμηνεύθηκε ως επιστροφή των τραπεζών στην αγορά. Για του λόγου το αληθές, Εθνική και Alpha έκλεισαν με κέρδη πάνω από 2%, στα 4,26 ευρώ και 0,709 ευρώ αντίστοιχα, ενώ κέρδη κατέγραψε και η Πειραιώς κατά 1,20%, στο 1,68 ευρώ.

Το play εξόδου της χώρας μας στις αγορές, μετά το επιτυχημένο παράδειγμα της Ιρλανδίας και την προετοιμασία της Πορτογαλίας, είναι το σενάριο των ξένων, σε συνδυασμό με την επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα, με νομοσχέδιο που καταρτίζει το ΥΠΟΙΚ.

Νέα υψηλά για τον ΟΠΑΠ, στα 10,76 ευρώ, την ΔΕΗ στα 11,83 ευρώ, τον ΟΤΕ στα 11,48 ευρώ την Ελλάκτωρ στα 3,75την ΓΕΚ/Τέρνα (ξεπέρασε το 5% η York Capital) στα στα 3,73 ευρώ, ήταν τα χαρτιά που έκαναν τη διαφορά στη συνεδρίαση της Πέμπτης από τον 25άρη.

Tην ίδια ώρα, την αισιοδοξία της εκφράζει η Exotix για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου το α΄ τρίμηνο του 2014 εκτιμώντας ότι η πορεία θα είναι ισχυρή.

Επισημαίνει ότι το τρέχον έτος μπήκε με διαθέσεις… ταύρων για το Χ.Α., ενώ θέτει το ερώτημα αν η Σοφοκλέους στοχεύει στις 1.450 μονάδες.

Ξεχωρίζει ως υποστηρικτικά στοιχεία της ενδεχόμενης ανόδου την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, τις προσδοκίες για μια ανακούφιση του χρέους, αλλά και την ιδιωτικοποίηση της Eurobank.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία εκτιμά ότι η συνδρομή από αμερικανικά κεφάλαια θα στηρίξει την προσπάθεια πώλησης η οποία “θα πάει καλά”.

Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 135 εκατ. ευρώ.

Facebook Comments