Alpha Bank: Η Ελλάδα μπορεί χωρίς το ΔΝΤ από το 2015

5 λεπτά ανάγνωση
26 Σεπτεμβρίου 2014

Δυνατή θεωρεί η Alpha Bank την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από το ελληνικό πρόγραμμα από το 2015, με δεδομένο όμως ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα έχει εκτελεσθεί κανονικά το 2014.

Στην εβδομαδιαία οικονομική της ανάλυση, η τράπεζα χαρακτηρίζει «μάλλον πρόωρη και υπερβολική» την εκτίμηση του ΔΝΤ περί χρηματοδοτικού κενού 12,6 δισ. ευρώ το 2015.

«Με την επανάκαμψη της χώρας στις αγορές, καθώς και την ενεργή διαχείριση του χρέους και την άντληση πόρων από φορείς Γενικής Κυβέρνησης και την καλύτερη του αναμενομένου υλοποίηση του Προϋπολογισμού 2014, προκύπτει ότι το χρηματοδοτικό κενό στη διετία 2014-2015 είναι σχεδόν μηδενικό, ακόμη και χωρίς νέο δανεισμό από τις αγορές ομολόγων», εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στο δελτίο, προκύπτει πλεόνασμα χρηματοδότησης 8 δισ. ευρώ το 2014 και έλλειμμα χρηματοδότησης 0,5 δισ. ευρώ στη διετία 2014-2015. Χρηματοδοτικό κενό μπορεί ενδεχομένως να προκύψει μόνο στον βαθμό που θα καθυστερήσει η καταβολή των δόσεων του προγράμματος από το ΔΝΤ. Εκτιμάται, όμως, ότι ακόμη και οι ανάγκες αυτές μπορούν να καλυφθούν από τις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατραπεί η πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής προς τα πρωτογενή πλεονάσματα όπως έχει ήδη σχεδιασθεί.

«Στο πλαίσιο αυτό, η συζητούμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα είναι δυνατή από το 2015, με δεδομένο όμως ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα έχει εκτελεσθεί κανονικά το 2014», εκτιμούν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, το ελληνικό δημόσιο μπορεί πλέον να χρηματοδοτήσει χωρίς κανένα πρόβλημα τις χρηματοδοτικές του ανάγκες το 2015 – ακόμη και χωρίς την συμβολή του ΔΝΤ – και μπορεί επίσης να εξασφαλίσει σημαντικές εισροές επιχειρηματικών κεφαλαίων που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 2.500 μονάδες με νέο ρεκόρ 17ετίας

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την εβδομάδα με νέα ισχυρή άνοδο και έστειλε

Eurobank Equities: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Top pick η Alpha Bank

Η Eurobank Equities βλέπει ισχυρότερο επενδυτικό αφήγημα για τις ελληνικές τράπεζες μετά

Ελληνικές τράπεζες: Το μεγάλο στοίχημα της σύγκλισης με την Ευρώπη

Οι ελληνικές τράπεζες γράφουν πλέον νέο κεφάλαιο.