Alpha Bank: Η φοροδιαφυγή, το κυριότερο πρόβλημα για την οικονομία

5 λεπτά ανάγνωση
27 Ιουνίου 2013

«H αδυναμία είσπραξης των εσόδων του κράτους από φόρους και εισφορές και η διαφαινόμενη διογκωμένη τάση άρνησης πληρωμών από μια μεγάλη μερίδα φορολογουμένων και ασφαλισμένων, αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και κοινωνία», εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

«Η αποτελεσματική επίλυση αυτού του προβλήματος αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας και για τη μείωση της ανεργίας και βεβαίως για την άσκηση της απολύτως αναγκαίας κοινωνικής πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του δημοσίου από φορολογικές υποθέσεις ανήλθαν στα 59,16 δις. ευρώ στο τέλος Απρ.2013, με αύξησή τους κατά 874,1 εκατ. εντός του Απρ.2013, και κατά περισσότερα από 3 δισ.ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του 2013», αναφέρουν.

«Επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του δημοσίου από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία υπερβαίνουν τα 11 δισ.ευρώ. Από την άλλη πλευρά και οι τρέχουσες εισπράξεις του κράτους από τους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και των εσόδων από τον ΦΠΑ, καθώς και τα τρέχοντα έσοδα από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία σημειώνουν νέα μεγάλη πτώση, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ύφεση στην οικονομία και στο πρώτο πεντάμηνο του 2013, έναντι του καταποντισμένου επιπέδου τους στο πρώτο πεντάμηνο του 2012.

Η στοιχειώδης αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής στη χώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σταδιακά σε σημαντική ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των συνεπών φορολογουμένων και να συμβάλει όσο τίποτε άλλο στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας και στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

HSBC: «Ψηφίζει» Eurobank και Πειραιώς – Βλέπει ράλι έως 48% στις ελληνικές τράπεζες

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες δίνει η HSBC, διατηρώντας σύσταση «buy»

Alpha Bank: Στα €182 εκατ. τα κέρδη μετά από φόρους το α΄3μηνο 

Στα 182 εκατ ευρώ διαμορφώθηκαν κέρδη μετά από φόρους της Alpha Bank το

Χρηματιστήριο: Πτώση για ΓΔ και τράπεζες – Αντίδραση από ΔΕΗ

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με