Alpha Bank: Οπισθοδρόμηση η κατάργηση του μέτρου των 25 ευρώ

7 λεπτά ανάγνωση
10 Ιανουαρίου 2014

«Σαφή οπισθοδρόμηση» στην εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων χαρακτηρίζει η Alpha Bank την απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τελικά τον νόμο για την πληρωμή νοσηλίου 25 ευρώ για εισαγωγή στα νοσοκομεία.

Υποστηρίζει δε, πως η επιβολή, ως ισοδύναμου μέτρου, της αύξησης της φορολογίας των τσιγάρων δεν πρόκειται να συμβάλει στην αναγκαία ενίσχυση των οικονομιών των κρατικών νοσοκομείων, ούτε στη μείωση της διαφθοράς και της υπέρμετρης επιβάρυνσης των ασθενών που νοσηλεύονται στα κρατικά νοσοκομεία.

«Η ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας δεν είναι πλέον δυνατό να συνεχιστεί αν εκείνοι που εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία (που δεν είναι οικονομικά αδύνατοι, που δεν είναι χρονίως πάσχοντες ή άτομα με ειδικές ανάγκες) δεν αναλάβουν να πληρώσουν ένα μικρό έστω μέρος αυτού του κόστους λειτουργίας», αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

«Επιπλέον, τα ελληνικά νοσοκομεία θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν έσοδα από προσφορά υπηρεσιών σε ξένους κατοίκους (ιατρικός τουρισμός), καθώς και από όποια άλλη πηγή έχουν δυνατότητα να κινητοποιήσουν, συμπληρώνοντας έτσι τις κρατικές επιχορηγήσεις που θα αυξάνονται από εδώ και πέρα μόνο σε αναλογία με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της χώρας. Η κρατική δαπάνη για την υγεία δεν θα μπορεί να υπερβεί το 6,0% του ΑΕΠ της χώρας», προσθέτουν.

Με βάση τα ανωτέρω, η Alpha Bank υποστηρίζει πως «η απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τελικά τον νόμο για την πληρωμή νοσηλίου 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή ασθενούς σε νοσοκομείο του ΕΣΥ από 1.1.2014, αποτελεί σαφή οπισθοδρόμηση στην εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της χώρας».

«Η επιβολή, ως ισοδύναμου μέτρου, της αύξησης της φορολογίας των τσιγάρων κατά 5 λεπτά για κάθε ευρώ, αποτελεί σαφή υπεκφυγή αφού δεν πρόκειται να έχει καμιά συμβολή ούτε στην αναγκαία ενίσχυση των οικονομιών των κρατικών νοσοκομείων, ούτε και στην επίσης αναγκαία μείωση της διαφθοράς και της υπέρμετρης επιβάρυνσης των ασθενών που νοσηλεύονται στα κρατικά νοσοκομεία με αδιαφανείς και σε μεγάλο βαθμό αφορολόγητες πληρωμές», συμπληρώνει η τράπεζα στο οικονομικό της δελτίο.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Jefferies: «Ψηφίζει» ελληνικές τράπεζες και «βλέπει» ράλι έως 55% στις μετοχές

Ιδιαίτερα θετική εμφανίζεται η Jefferies για τις ελληνικές τράπεζες.

Χρηματιστήριο: Στο επίκεντρο η ΔΕΗ παρά τις πιέσεις και το profit taking

Με ισχυρές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο

Νέα δωρεά €100 εκατ. από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την αναβάθμιση σχολικών υποδομών σε όλη τη χώρα

Το δεύτερο κύκλο χορηγίας στο Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακαίνιση σχολικών