Απορρίφθηκε από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ αίτημα αποζημίωσης για το ελληνικό «κούρεμα» στα ομόλογα

3 λεπτά ανάγνωση
23 Μαΐου 2019

Απορρίφθηκε από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αίτημα ορισμένων κατόχων ελληνικών ομολόγων να αποζημιωθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το «κούρεμα» που υπέστησαν το 2012.

Οι ομολογιούχοι επέρριπταν ευθύνες στην ΕΚΤ διότι όταν το ελληνικό Δημόσιο ζήτησε την γνωμοδότησή της για το νομοσχέδιο που δρομολόγησε την απομείωση του χρέους η Φρανκφούρτη δεν διατύπωσε ενστάσεις.

Ο νόμος προέβλεπε ότι εφόσον επαρκής πλειοψηφία επενδυτών συναινούσε εθελοντικά στο «κούρεμα», οι υπόλοιποι ομολογιούχοι θα ήταν εξίσου υποχρεωμένοι να δεχτούν την απομείωση παρά την διαφωνία τους.

Το Δικαστήριο έκρινε πως το «κούρεμα» δεν παραβίασε συμβατικές υποχρεώσεις, υπερασπιζόμενο το δικαίωμα της Ελλάδας να προβεί σε τέτοιες ενέργειες, προσθέτοντας πως η γνωμοδότηση της Ευρωτράπεζας δεν αφορούσε τα συμβατικά δικαιώματα των δανειστών.

Αποφάσισε επίσης ότι η επέκταση του «κουρέματος» σε όλους τους ομολογιούχους ευθυγραμμίζεται με το δημόσιο συμφέρον και την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΚΤ ανεβάζει τα επιτόκια στο 2,5% – Τί σημαίνει για αγορές, οικονομίες και δανειολήπτες

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων προχώρησε, η ΕΚΤ.

Παγκόσμιο σοκ στα ομόλογα: Το πετρέλαιο εκτοξεύει τις αποδόσεις σε υψηλά δεκαετιών

Νέο κύμα πωλήσεων χτυπά τις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Από τα μνημόνια και το «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ… στην ανάπτυξη

Η Ελλάδα, από «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ στα μνημόνια, εξελίχθηκε σε παράδειγμα