Οι επενδυτές βλέπουν τον S&P500 σε χαμηλά 3 μηνών και αναρωτιούνται αν έχει έρθει η σειρά των «αρκούδων» να κυριαρχήσουν στην αγορά, φοβούμενοι μια μεγαλύτερη πτώση από το – 5.40% από τα ιστορικά υψηλά που βλέπουμε σήμερα. Ποια στοιχεία όμως είναι εκείνα που υποδεικνύουν ότι οι «ταύροι» περιμένουν για να συνεχίσουν ανοδικά; Ποια η χρησιμότητα του δείκτη μεταβλητότητας VIX;

Ο δείκτης μεταβλητότητας είναι ένας δείκτης αντίθετος με τη φορά της κίνησης του S&P και χρησιμοποιείται ευρέως ως μέτρο ψυχολογίας της αγοράς. Οι ακραίες εξάρσεις του VIX έχουν πρόσφατα συσχετιστεί με τα χαμηλά της αγοράς και την έναρξη σημαντικών ανοδικών ράλι.

Τα γραφήματα τις περισσότερες φορές μιλούν από μόνα τους και η έντονη συσχέτιση ανάμεσα στο δείκτη μεταβλητότητας VIX και τον S&P500 έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν τη χρησιμότητά της.

Οι θεσμικοί επενδυτές κατά το πρόσφατο παρελθόν περίμεναν τις ακραίες τιμές στη μεταβλητότητα του δείκτη VIX για να υποστηρίξουν νέες αγορές στον αμερικανικό δείκτη και αυτό έχει συμβεί 3 φορές τους τελευταίους 12 μήνες φαίνεται και από τα παραπάνω γραφήματα στα σημεία A, B, C. Το ερώτημα είναι: Θα είναι αυτή η τέταρτη φορά, με τη μεταβλητότητα να αγγίζει υψηλά Δεκεμβρίου 2012;

Τις τρεις προηγούμενες φορές που είχαμε κορύφωση της μεταβλητότητας τους τελευταίους 12 μήνες, η άνοδος στον S&P500 που ακολούθησε ήταν κατά μέσο όρο κοντά στις 2.000 μονάδες. Θα είναι λοιπόν η νέα ευκαιρία που περίμεναν οι επενδυτές για να τρέξουν τον S&P500 σε νέα ιστορικά υψηλά; Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν.

Facebook Comments