Το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα μέτρα το 2018, στην περίπτωση που υπάρχει δημοσιονομική απόκλιση, παραδέχθηκαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Χαρακτηριστικά είπε «θα δούμε πως θα πάει ο ΦΠΑ, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές και θα δούμε και την επισκόπηση δαπανών. Για το 2017 δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα. Ίσως να υπάρξει το 2018, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να πιάσουμε το 3,5%».

Ο ίδιος τονίζει πως η κυβέρνηση είναι αντίθετη με το αίτημα του ΔΝΤ να διενεργηθεί νέο AQR στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο για το 2017 δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα και μάλιστα προβλέπεται με ασφάλεια υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η κυβέρνηση μάλιστα στη βάση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει σχεδιασμούς διανομής «κοινωνικού μερίσματος» στη βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με την περσυνή του επιστολή προς τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών.

Oι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι εξετάζεται, σε συνεργασία με τους Θεσμούς, διόρθωση στη φορολογία αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, καθώς με τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί το 2017 δημιουργεί κίνητρο για να δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι η χώρα θα κάνει νέα προσπάθεια εξόδου στις αγορές τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο της επιστροφής της στην κανονικότητα και της σταδιακής απεξάρτησης από τους μηχανισμούς στήριξης.

Ενώ διέψευσε και την εξαγγελία του πρωθυπουργού για καταβολή και φέτος 13ης σύνταξης, κάτι που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές: «Εχουμε συμφωνήσει πως αυτή η υπέρβαση δεν θα πάει στις συντάξεις. Ισως πάει στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης ή αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ή σε αναπτυξιακά προγράμματα».

Facebook Comments