Σε… κωμωδία μετατράπηκε άλλη μία εξαγγελία-δήλωση-αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα, όπως πολλά άλλα στο παρελθόν των τριών παρά-κάτι ετών που βρίσκεται στην εξουσία.

Όπως τον περασμένο Μάρτιο όπου ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην επιστροφή της ανάπτυξης το 2016 στην εισαγωγική του ομιλία πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και λίγα λεπτά αργότερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μεγαλύτερη ύφεση για το τέταρτο τρίμηνο του 2016…

Όπως στην ΔΕΘ του 2016 που δήλωνε κάθετα ότι δεν δίνει ούτε μία πιθανότητα να ακυρώσει στο ΣτΕ το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, και λίγες εβδομάδες μετά ο νόμος Παππά κρίθηκε άκυρος…

Όπως είχε υπογραμμίσει τον Ιανουάριο «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα» και τον Μάιο ψήφισε μέτρα 5 δισ. ευρώ…

Όπως είχε ορκιστεί να σκίσει τα μνημόνια, να αυξήσει μισθούς και συντάξεις, να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, να βάλει την Ελλάδα στο QE, να φέρει νέα ελάφρυνση χρέους,  με την ίδια χαρακτηριστική άνεση που έχει αποκτήσει όταν λέει μεγάλα πολιτικά ψέματα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έβαλε την μάσκα των επενδύσεων, φώναξε Grinvestment αντί για Grexit φουσκωμένος από υπερηφάνεια για την ατάκα που σκαρφίστηκε η αυλή του Μαξίμου και χειροκρότησε τον εαυτό του για την παράσταση. 

Η παράσταση όμως, σε χρόνο dt και δύο μέρες μετά το νέο προφίλ Τσίπρα υπέρ των business, μετατράπηκε σε δράμα, με την Eldorado Gold να ανακοινώνει τη Δευτέρα ότι φεύγει από την Ελλάδα λόγω των καθυστερήσεων που βάζει η κυβέρνηση στην επένδυσή της, την πιο μεγάλη άμεση ξένη επένδυση στη χώρα μας. 

Για μία ακόμη φορά λοιπόν ο κ. Τσίπρας κατάφερε να ρίξει στο μείον την αξιοπιστία του και να τρομάξει όποιον θαρραλέο είχε σκεφτεί να επενδύσει στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το σίριαλ της ελληνικής κυβέρνησης με την Eldorado και οι τρικλοποδιές που έχουν βάλει οι ελληνικές ρυθμιστικές αρχές στο έργο της, μετρούν πολύ καιρό. Παράλληλα, οι απώλειες από την δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα και οι συγκρούσεις που έχει αντιμετωπίσει η πορεία του επιχειρηματικού της έργου στη χώρα μας έχουν δημιουργήσει ισχυρό πλήγμα στην καναδική εταιρεία, η οποία έχει δει τη μετοχή της να υποχωρεί 50% από τις αρχές του έτους και τον Αύγουστο να διαπραγματεύεται σε χαμηλά 14 ετών, ενώ η Credit Suisse είχε προχωρήσει σε διπλή υποβάθμιση μέσα σε μόλις ένα μήνα τον καλοκαίρι «λόγω των συνεχιζόμενων καθυστερήσεων στην Ελλάδα σε σχέση με τα έργα σε Ολυμπιάδα και Σκουριές», όπως έγραφε στο τελευταίο της report.

Και ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτιόταν κατά την επίσκεψη Μακρόν και των επικεφαλής των γαλλικών επιχειρήσεων την περασμένη Παρασκευή: γιατί δεν επενδύετε στην Ελλάδα. Η απάντηση ήταν… «πληρωμένη» ήδη πριν την αποχώρηση της Eldorado. Capital controls, υπερφορολόγηση, γραφειοκρατία, η ανάπτυξη που ακόμα έρχεται, εποπτεία έως το 2050, κίνδυνος τέταρτου μνημονίου, λιτότητα, ανεργία, μισθοί σαν… χαρτζιλίκι, έλλειψη αξιοπιστίας της κυβέρνησης, ιδιωτικοποιήσεις με τα… κιάλια.

Άλλωστε τι να περιμένει κανείς από τον κ. Τσίπρα πέραν των… ρητορικών ερωτήσεων, την στιγμή που ο ίδιος αποφεύγει την πραγματικότητα. Τρανταχτή απόδειξη το γεγονός ότι δεν είπε παρά ελάχιστα, τόσο κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ όσο και κατά τη συνέντευξη Τύπου, για τα θέματα που «καίνε» τους Έλληνες, όπως οι φόροι και οι συντάξεις. Σαν αν μη  υπάρχουν! Αντίθετα περιορίστηκε σε γενικολογίες σε «εάν και εφόσον», μιλώντας για «διορθώσεις» από το 2019 – μετά τις εκλογές δηλαδή. Έτσι, άφησε απλά ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων πριν από 2020,  από το 29% στο 26%, «εφόσον προκύψει ο ανάλογος δημοσιονομικός χώρος». Ειδικότερα για τον ΕΝΦΙΑ τόνισε πως έχει ψηφιστεί η μείωση του από το 2020 ενώ σημείωσε πως «υπάρχουν φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταργηθούν».

Αυτά όμως που δεν είπε στη ΔΕΘ είναι αυτά που ενδιαφέρουν εκατομμύρια Έλληνες. Γιατί αυτά που είπε, τα περί… επενδύσεων, αποδείχθηκαν σε δύο μόλις 24ωρα, άλλη μία μεγάλη κοροϊδία από μία κυβέρνηση της πλάκας…

Facebook Comments