Η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων επιστρέφει στα επίπεδα του Απριλίου 2010

MarketNews

Η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων επιστρέφει στα επίπεδα του Απριλίου 2010 , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Σε σημείο καμπής βρίσκεται η ευρωζώνη, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική «Die Welt».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ύστερα από χρόνια έντονης ζήτησης, οι επενδυτές δεν δείχνουν ξαφνικά ενδιαφέρον για τα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, αναφέρει: «Δεν θα απαλλαγούμε από αυτά τα χαρτιά. Όμως, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν».

Στο άρθρο σημειώνεται πως για πρώτη φορά ο κ. Σόιμπλε δείχνει να αντιλαμβάνεται το πώς οι ομόλογοί του από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, ένιωθαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς ξαφνικά τα γερμανικά κρατικά ομόλογα πωλούνται με τον ίδιο ρυθμό. Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει βρει αρκετούς αγοραστές για το χρέος της.

Στη χθεσινή δημοπρασία για το νέο 30ετες ομόλογο, οι προσφορές κυμάνθηκαν περίπου στα 2,8 δισ.ευρώ. Οι υπέυθυνοι διαχείρισης των ομολόγων αυτών είχαν κάνει προβλέψεις για 3 δισ. Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα οι προσφορές ανήλθαν στα 4,3 δισ. ενώ είχαν προβλεφθεί 5 δισ. Η εφημερίδα σημειώνει πως είναι η πρώτη φορά από το 2012, που σημειώνεται τέτοια πτώση.

Με την αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών και των πορτογαλικών, γεννάται η προσδοκία στους θεσμικούς επενδυτές για την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, καθως το δεκαετές ομόλογο αυτή την εβδομάδα υποχώρησε κατά 7,2%, φτάνοντας στα επίπεδα του Απριλίου του 2010, λίγο πριν την απόφαση των ευρωπαϊκών χωρών να εντάξουν τη χώρα στο μημόνιο και να της παρέχουν οικονομική βοήθεια ύψους 750 δισ.ευρώ. Τότε, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχαν πέσει για τελευταία φορά περίπου στο 7%.

Kάτω από το ψυχολογικό όριο του 7% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, πριν από λίγο, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά κυμαινόταν στο επίπεδο του 6,90%, περίπου όσο ήταν τον Απρίλιο του 2009.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στις υπόλοιπες περιφερειακές αγορές του Νότου. Επιπροσθέτως, οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα διαμορφωθούν σε διαχειρίσιμο επίπεδο.