Το εκλογικό αποτέλεσμα ανησυχεί τους εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας αφού δεν διασφαλίζει τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό ζητούν ειλικρινείς διαπραγματεύσεις και δημόσιες επενδύσεις.

Αν είναι κάτι που απεχθάνονται οι επιχειρήσεις και η αγορά, είναι ένα κλίμα ανασφάλειας και η πολιτική αστάθεια. Αμέσως μετά το πέρας των εκλογών, εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας και των οικονομικών ινστιτούτων ζητούν το ταχύτερο τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά και δημόσιες επενδύσεις σε τομείς που αφορούν το μέλλον, όπως η παιδεία, η υποδομή και η ψηφιοποίηση.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης, εκτιμά στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Γερμανικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) Έρικ Σβάιτσερ τονίζοντας ότι σε «αυτούς τους δύσκολους καιρούς το ζητούμενο είναι μια σταθερή κυβέρνηση». Κατά την άποψή του η νέα κυβέρνηση «θα πρέπει να διαθέσει περισσότερα χρήματα στην παιδεία και τις υποδομές. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία των μελλοντικών εταίρων για επενδύσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Έρικ Σβάιτσερ.

Για κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας την επομένη των εκλογών, μίλησε στην DW ο επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου Ifo Κλέμενς Φουστ: «Κατά την άποψή μου καταψηφίστηκε ο μεγάλος συνασπισμός, γεγονός που έχει για την οικονομία πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η συγκυβέρνηση Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών ήταν εγγύηση για τη σταθερότητα. Το εκλογικό αποτέλεσμα καλλιεργεί ωστόσο κλίμα ανησυχίας, η οποία εντείνεται με την είσοδο του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία στο κοινοβούλιο. Δεν θα έπρεπε ωστόσο να αποδίδουμε υπερβολική αξία στην παρουσία του AfD στο κοινοβούλιο. Αναμένεται ότι στο κοινοβούλιο θα ανέβουν οι τόνοι, ίσως ακουστούν ακόμα και εθνικιστικά συνθήματα. Ας μην υπερβάλλουμε όμως».

Καλύτερη παιδεία και εξειδίκευση ως αντίδραση στον λαϊκισμό

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ μίλησε στο dpa για το πως η Γερμανία θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει την Εναλλακτική για τη Γερμανία: «Η σωστή αντίδραση στην ενίσχυση του λαϊκισμού είναι καλύτερη παιδεία και εξειδίκευση, ενίσχυση συγκεκριμένων τομέων από το κράτος προνοίας και μια οικονομική πολιτική που επενδύει στο μέλλον».

Μια μέρα μετά τις γερμανικές εκλογές, το πιθανότερο σενάριο για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού είναι η συνεργασία Συντηρητικών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων. Ο επικεφαλής του Οικονομικού Ινστιτούτου του Μονάχου θεωρεί ότι ίσως με τον νέο συνασπισμό αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, όπως ήταν το πλαφόν στο ύψος των ενοικίων που είχε εν τέλει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο Κλέμενς Φουστ έκανε ωστόσο λόγο και για κινδύνους: «Υπάρχει το ενδεχόμενο να μην καταστεί εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας ή ο συνασπισμός που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις να μην είναι σταθερός. Σε περίπτωση που η γερμανική πολιτική δεν είναι πλέον προβλέψιμη τότε αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στην οικονομία. Είναι επομένως σημαντικό στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης να τεθούν στο τραπέζι όλες οι διαφορές, να αναζητηθούν συμβιβαστικές λύσεις και να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση με σαφές πρόγραμμα».

Facebook Comments