«Αυτοεκπληρούμενη προφητεία» η νέα ανακεφαλαιοποίηση στις ελληνικές τράπεζες
O τυφώνας που χτύπησε εκ νέου τις ελληνικές τράπεζες, αποδεικνύει ότι τελικά ο παράγοντας «γερμανικές εκλογές» ήταν ίσως ο πιο σημαντικός για το ελληνικό ζήτημα
O τυφώνας που χτύπησε εκ νέου τις ελληνικές τράπεζες, αποδεικνύει ότι τελικά ο παράγοντας «γερμανικές εκλογές» ήταν ίσως ο πιο σημαντικός για το ελληνικό ζήτημα
O τυφώνας που χτύπησε εκ νέου τις ελληνικές τράπεζες, αποδεικνύει ότι τελικά ο παράγοντας «γερμανικές εκλογές» ήταν ίσως ο πιο σημαντικός για το ελληνικό ζήτημα. Καμία άλλη ευρωπαϊκή κάλπη δεν έχει επηρεάσει τόσο την αγορά, όσο αυτή που στήθηκε στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Αν και οι φωνές περί εμποδίων και προβλημάτων για την Ελλάδα, ανάλογα με τους συσχετισμούς που θα δημιουργηθούν μετά τις γερμανικές εκλογές, υπήρξαν, με «ηχηρή» την πρόσφατη προειδοποίηση Τσακαλώτου η οποία χάθηκε ανάμεσα στις γραμμές περί νέων ή όχι μέτρων το 2018, κανείς δεν είχε πραγματικά αντιληφθεί τις συνέπειες μίας πιο αδύναμης Μέρκελ η οποία αναγκάζεται να ζητήσει στήριξη από το κόμμα που τάσσεται υπέρ της προσωρινής εξόδους της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Και το οποίο πιθανότατα θα είναι αυτό που θα επιλέξει και τον επόμενο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.
Αν και είναι ακόμη νωρίς για την τελική κυβέρνηση στη Γερμανία, καθώς οι διαπραγματεύσεις γύρω από δύο μοναδικά σενάρια που άφησαν οι κάλπες για τον σχηματισμό συνασπισμού θα είναι μακρές και σκληρές, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι το Eλεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, το FDP, αναδεικνύεται ως σημαντικός ρυθμιστής από εδώ και στο εξής του τι μέλλει γενέσθαι στη Γερμανία αλλά και στην Ελλάδα. Και το ότι ο αρχηγός του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ επέλεξε στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά το εκλογικό αποτέλεσμα να αναφερθεί στην Ελλάδα, αρκεί για να καταλάβουμε ότι η χώρα μας θα αποτελέσει σημαντικό χαρτί και αγκάθι στις διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο αλλά και αργότερα στις Βρυξέλλες και στο Eurogroup.
Οι διεθνείς αναλυτές ήδη προειδοποιούν έντονα για το σημαντικό πρόβλημα που θα προκύψει για το ελληνικό ζήτημα από τις γερμανικές εκλογές, ειδικά αν το FDP «κερδίσει» το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, αφού το κόμμα έχει ταχθεί ανοικτά κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και υπέρ του Grexit.
Σύμφωνα με την Capital Economics, αν το FDP επιλέξει τον ΥΠΟΙΚ, αυτό δυσχεραίνει τις όποιες ελπίδες είχε η Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους της και, συνεπώς, το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ.
Η Μorgan Stanley σημείωσε πως σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους, το FDP πιθανότατα να επιμένει στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ, κάτι που υποδηλώνει νέες αναταραχές τόσο στο ευρώ όσο και την περιφέρεια της ευρωζώνης.
Ο αρχηγός του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg στις αρχές του μήνα και εν όψει των εκλογών, ξεκαθάρισε πως το FDP πιστεύει ότι η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, θα πρέπει να συνοδευτεί από την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη.
Χθες και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, το FDP ξεκαθάρισε ότι όλα τα μελλοντικά πακέτα διάσωσης στην ευρωζώνη θα πρέπει να περιλαμβάνουν το ΔΝΤ και ότι θα πρέπει να υπάρχει η πρόβλεψη να μπορεί να αποχωρήσει μια χώρα από την ευρωζώνη, χωρίς να αποχωρεί από την Ε.Ε. Σε ότι αφορά την Ελλάδα και εκεί ήταν ξεκάθαρο. «Η θέση για την Ελλάδα είναι ότι το FDP θα πει “ναι” σε πακέτα διάσωσης, εφόσον συμμετέχει το ΔΝΤ και με αυτό να καθίσταται σαφές ότι υπάρχει βιωσιμότητα χρέους». Αυτό ανέφερε ο Λίντνερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και επεσήμανε ότι αυτή ήταν και η γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης μέχρι το καλοκαίρι του 2015.
Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις, αν όχι ολικό ναυάγιο, για το θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τη μία μεριά, και από την άλλη, αυτό που καίει πιο πολύ το τρέχον διάστημα, το FDP απαιτεί την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Οι αγορές το μεταφράζουν αυτό ως παραμονή και των απαιτήσεων του Ταμείου, οι οποίες δεν είναι άλλες από αυτές που αφορούν τις ελληνικές τράπεζες. Όπως έχουν ξανασημειώσει σε αυτήν εδώ τη στήλη, το ΔΝΤ πλέον είναι αμετακίνητο και ζητά την διενέργεια ελέγχων ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (AQRs) καθώς και νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ύψους 10 δις ευρώ.Και αυτό πρέπει να γίνει πριν τον Φεβρουάριο του 2018.
Αυτό είναι που προκάλεσε τον τυφώνα στις ελληνικές τράπεζες – οι οποίες έτσι κι αλλιώς θα παραμείνουν σε… ομηρία για τους επόμενους 10 μήνες μέχρι τα stress tests, μετά την ηρεμία που έχει σημειωθεί μετά το sell-off της περασμένης Τετάρτης. Και με την καθίζηση που έχουν υποστεί οι κεφαλαιοποίησες των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίηση θα καταλήξει – ανεξαρτήτως ΔΝΤ – να είναι μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Τα νούμερα αρκούν για να το… εξηγήσουν. Οι κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν καταρρεύσει τους δύο τελευταίους μήνες – με την μεγαλύτερη ένταση να σημειώνεται τον Σεπτέμβριο, με την κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς να έχει συρρικνωθεί κατά 52%, της Eurobank κατά 33%, της Εθνικής κατά 24% και τηςAlpha Bank κατά 23%…
Facebook Comments