Το μήλο αυτήν την εποχή βρίσκεται αναμφίβολα στις πρώτες επιλογές σας καθώς το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι οι μήνες του. Γι αυτό αξίζει να μάθετε τις μαγικές του ιδιότητες για την υγεία και τον οργανισμό του ανθρώπου.

Ιδιότητες, θρεπτική αξία

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και για αυτόν το λόγο θεωρείται τόσο πολύτιμο διατροφικά. Ειδικότερα, το μήλο έχει υψηλά επίπεδα φυτικών ινών και αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α, C, E και Κ. Μας δίνει περίπου 180 θερμίδες (ένα κανονικό μήλο) και αποτελείται από 84% νερό.

  • Βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς είναι ένα πολύ εύπεπτο τρόφιμο, το οποίο συγχρόνως έχει χωνευτικές ιδιότητες. Οι φυτικές ίνες δρουν ευεργετικά στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της εμφάνισης πολλών ασθενειών.

  • Κάνει καλό στα δόντια. Όταν τρώτε ένα μήλο προωθείται την παραγωγή σάλιου στο στόμα, το οποίο περιορίζει την παρουσία βακτηρίων που προκαλούν τη διάβρωση των δοντιών και άλλα προβλήματα υγιεινής των δοντιών.

  • Βελτιώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και κατά συνέπεια προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

  • Ρυθμίζει σημαντικά τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.

  • Έχει αντικαρκινική δράση. Τα φλαβονοειδή και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο μήλο αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου, καθώς προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλαβερές επιδράσεις του οξειδωτικού στρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μήλα βοηθάνε στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού.

  • Η φλούδα του μήλου περιέχει κερσετίνη, μια αντιοξειδωτική ουσία που δρα προληπτικά για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και της πρόωρης γήρανσης του εγκεφάλου.

  • Περιέχει υψηλά επίπεδα καλίου και μπορεί να ρυθμίσει την πίεση.

  • Βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου.

  • Βελτιώστε την όρασή σας και προλάβετε τον καταρράκτη. Η βιταμίνη Α και το β-καροτένιο που περιέχονται στα μήλα είναι απαραίτητα για την καλή όραση. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα που περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τα μήλα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη κατά 10-15%.

  • Βοηθάει στη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας και στην καταπολέμηση της όψης φλοιού πορτοκαλιού.

Στο μόνο που διαφέρουν τα πράσινα με τα κόκκινα μήλα είναι ότι τα πράσινα μήλα περιέχουν λιγότερα σάκχαρα, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ιδανικότερα για τα άτομα με διαβήτη.

Από εδώ και στο εξής ξεκινήστε να συμπεριλαμβάνετε το μήλο στην καθημερινή σας διατροφή. Μπορείτε να το βάλετε σε φυσικούς χυμούς και σαλάτες, είτε να το συνδυάσετε με γιαούρτι αν δεν σας αρέσει σκέτο.

 

Facebook Comments