Όταν άκουσα τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στον Αντένα την προηγούμενη Τετάρτη να λέει την κορυφαία ανοησία ότι δήθεν σε δυο χρόνια θα έχουμε ουρές επενδυτών και τόσες επενδύσεις, που δεν θα προλαβαίνουμε να τις απορροφήσουμε, θυμήθηκα πως ο ” μέντορας” του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης μας έλεγε στις αρχές του έτους ότι το 2017 θα τρίβουμε τα μάτια μας απ’ την ανάπτυξη. Τελειώνει το 2017, και τρίβουμε τα μάτια μας απ τους τρομακτικούς φόρους που μας ζητούν οι Συριζανελ να πληρώσουμε και δεν έχουμε. Έτσι άραγε φαντασιώνεται ότι θα κάνουν ουρές οι επενδυτές στον σοσιαλιστικό του “παράδεισο”, ο σύντροφος Τσακαλώτος;

Είναι βέβαιο ότι ο υπουργός Οικονομικών κι οι σύντροφοι του, ως γνήσιοι μαρξιστές, ζουν στον δικό τους φαντασιακό κόσμο, που ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν. Γιατί οι ιδιωτικές, άμεσες επενδύσεις δεν προσελκύονται με κηρύγματα φιλοεπενδυτικά από τον πρωθυπουργό οποιασδήποτε χώρας και τους υπουργούς του. Αλλά από το πόσο φιλική κι ανταγωνιστική είναι μια χώρα στις επενδύσεις. Κι αυτό καθορίζεται από τις διεθνείς μελέτες για την ανταγωνιστικότητα μιάς χώρας, όπως η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που κατέδειξε ότι έχει βυθιστεί η Ελλάδα σε όλους τους δείκτες διεθνούς ανταγωνιστικότητας, πιο κάτω κι από την Αλβανία, το Μπουτάν και την Γουατεμάλα.

Ιδού μια ακόμα πρόδηλη παρανόηση από τον σοσιαλιστή υπουργό. Eνώ στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι υπάρχει ήδη αύξηση των επενδύσεων, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του δευτέρου 3μήνου δείχνουν ότι οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό 3μηνο και κατά 4,5% σε σχέση με το πρώτο 3μηνο του 2017. Από τα ίδια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η αύξηση του ΑΕΠ στηρίχθηκε στις εξαγωγές, στην κατανάλωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και στους φόρους επί των προϊόντων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες μέρες μετά την οριστική αποχώρηση του Κατάρ από την Ελλάδα, έρχεται το Al Jazeera, που ανήκει στον εμίρη του Κατάρ και καταρρακώνει το αφήγημα του έλληνα πρωθυπουργού ότι δήθεν άνοιξε ο δρόμος για την προσέλκυση επενδύσεων. Είναι τρομακτικό αυτό που γράφεται σε σχετικό άρθρο: «Η ελληνική οικονομική επιτυχία που προβάλει ο Τσίπρας και ορισμένοι από τους υπουργούς του θα ήταν ξεκαρδιστικό αν δεν αφορούσε μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι καλύτερο από μια ανήθικη και οπορτουνιστική κυβέρνηση», καταλήγει στο άρθρο του το Al Jazeera.

Δεν αποδέχομαι κι ούτε μου αρέσει το άρθρο του Al Jazeera ούτε η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αλλά ας είμαστε επιτέλους ρεαλιστές. Οι υποψήφιοι επενδυτές, που δεν έχουν φιλικά η εχθρικά συναισθήματα προς τη μια η την άλλη χώρα, όταν βάζουν τα λεφτά τους κάπου επιδιώκουν το κέρδος. Και γνωρίζουν πολύ καλά από την περιπέτεια του εμίρη του Κατάρ ότι η υπόθεση επένδυση στην Ελλάδα εξαιτίας του φορολογικού και του δικαστικούς συστήματος αλλά κυρίως της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς της δημόσιας διοίκησης είναι μια πολύ ριψοκίνδυνη υπόθεση, που μπορεί να την αποφύγουν, αφού υπάρχουν φιλικότερες γι’ αυτούς χώρες, όπως οι γειτονικές μας Ρουμανία και Βουλγαρία

Facebook Comments