“Ιστορική μέρα για την Καταλονία” χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο εκπρόσωπος της καταλανικής Κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Τρίτης. Και μάλλον έχει δίκιο όποια τροπή και αν πάρουν τα πάρουν τα πράγματα στις 7μμ στην καταλανική Βουλή με την ομιλία του προέδρου της περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν.

Ολόκληρη η Ισπανία, είτε στέκεται υπέρ, είτε κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, περιμένει με αγωνία τις δηλώσεις του ηγέτη της αποσχιστικής Κυβέρνησης. Τα σενάρια είναι πολλά για το τι τελικά θα ανακοινώσει ο Πουτζντεμόν, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα ανακοινώσει μια ανεξαρτησία με αστερίσκους.

Σύμφωνα με τα δυο επικρατέστερα σενάρια, ο Καταλανός ηγέτης ή θα ανακοινώσει την ανεξαρτησία και ταυτόχρονα θα δηλώσει ότι αναστέλλεται μέχρι να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες (το λεγόμενο μοντέλο Σλοβενίας), ή θα ανακοινώσει μια σταδιακή ανεξαρτησία που θα βασίζεται σε συγκεκριμένα βήματα ανάκτησης ελέγχου σε ζωτικές λειτουργίες και θεσμούς της περιφέρειας.

Αίνιγμα η απάντηση του Ραχόι

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το ποιά θα είναι η απάντηση της Κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι. Είναι πολύ πιθανό, έως και σίγουρο, ότι θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η ισπανική Κυβέρνηση μπορεί να αναστείλει την αυτονομία μιας περιφέρειας και να καθαιρέσει την τοπική Κυβέρνηση. Για το συγκεκριμένο άρθρο θα υπάρξει ψηφοφορία το βράδυ στην ισπανική Βουλή με πρωτοβουλία των En Comú Podem. του καταλανικού κλάδου των Podemos, που θέλουν να στριμώξουν πολιτικά τους Σοσιαλιστές που κρατούν μια αμφίσημη στάση στο ζήτημα.

Η ενεργοποίηση όμως του άρθρου 155 δεν είναι η μόνη ενέργεια που εξετάζει ο Ραχόι. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει παράλληλα και σχέδιο κήρυξης της περιφέρειας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με ενεργοποίηση του άρθρου 116 του Συντάγματος. Υπάρχουν δε διαρροές από την Κυβέρνηση, σύμφωνα με τις οποίες η ισπανική αστυνομία έχει εντολές να είναι έτοιμη να συλλάβει τον Πουτζντεμόν σε περίπτωση που προβεί σε ανακήρυξη ανεξαρτησίας, αλλά αυτό “δεν έχει ακόμη αποφασιστεί”.

Συνεχίζεται η μαζική έξοδος των επιχειρήσεων και των καταθετών

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η μαζική έξοδος από την Καταλονία μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες μεταφέρουν την έδρα τους εκτός περιφέρειας, είτε στη Μαδρίτη είτε στη γειτονική Βαλένθια. Παράλληλα παρατηρείται μεγάλη αύξηση εκροής καταθέσεων, με Καταλανούς πολίτες να μεταφέρουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε υποκαταστήματα Τραπεζών εκτός Καταλονίας.

Facebook Comments