Έχοντας διανύσει μόλις το 20% της τρέχουσας χρονιάς, μπορούμε να πούμε πως οι εκπλήξεις δεν ήταν κάτι που είχαμε σε εβδομαδιαία διάταξη.

Οι επενδυτές όλο το προηγούμενο διάστημα λειτουργούσαν αμυντικά κυρίως έναντι του δολαρίου λόγω των κακών ανακοινώσεων από τις ΗΠΑ, κάτι που φυσικά προερχόταν σε μεγάλο βαθμό από την μεγάλη κακοκαιρία.

Οι χειρότερες των εκτιμήσεων καιρικές συνθήκες επηρέασαν τα μέγιστα τις ανακοινώσεις που σχετίζονταν με την αγορά εργασίας ή τις αναπτυξιακές προοπτικές των ΗΠΑ, στοιχεία που παρατηρεί από πολύ κοντά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Την ίδια στιγμή τα M&As αλλά και τα καλά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, συνέχισαν δίνουν διάθεση ρίσκου στα χρηματιστήρια που κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά.

Αυτά μέχρι τις τελευταίες εξελίξεις στην Κριμαία αλλά και τους φόβους επιβράδυνσης της ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, την Κίνα.

Έκτοτε παρατηρούμε μια νευρικότητα στις αγορές, η οποία επιδρά αρνητικά τόσο για τα διεθνή χρηματιστήρια όσο και για το δολάριο που βρίσκεται σε μια δύνη. Οι εκροές κεφαλαίων από προϊόντα που είναι εκφρασμένα σε δολάρια σημείωσε ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, αγγίζοντας τα $100 δις.

Σε κρίσιμη καμπή το USD

Τι πρόκειται να δώσει διάθεση στο δολάριο αυτή την εβδομάδα; Μπροστά μας έχουμε εξαιρετικά σημαντικές ημέρες που μπορούν να επιδράσουν καταλυτικά στη μεταβλητότητα και να οδηγήσουν σε μεγάλες κινήσεις το δολάριο.

Με τον S&P500, τις αναδυόμενες αγορές και τα ζεύγη του JPY να υποχωρούν την προηγούμενη εβδομάδα, το βλέμμα πέφτει στο συναίσθημα των επενδυτών.

Σημαντικά όμως στο επενδυτικό συναίσθημα αναμένεται να επιδράσει και η απόφαση επιτοκίων της FOMC με την Janet Yellen να έχει την πρώτη της συνέντευξη τύπου ως πρόεδρος της FED.

Βάσει των γεγονότων που αναμένεται να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή την εβδομάδα, περιμένουμε τη μεταβλητότητα στις αγορές να αυξηθεί και το δολάριο – που χρησιμοποιείται ως επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αυξημένου κινδύνου – να ανακάμψει.

Facebook Comments