Σε μία πρώτη αναφορά στην επίσκεψη Τσίπρα οι περισσότερες εφημερίδες, στην ηλεκτρονική τους έκδοση, αναπαράγουν τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων με τίτλο “Αμοιβαίες φιλοφρονήσεις Τραμπ και Τσίπρα”.

Όπως επισημαίνεται στα σχετικά δημοσιεύματα “ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιστοποιεί στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προόδους στη χειμαζόμενη από την κρίση χώρα του.

ʻΗ Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειάʼ είπε ο Τραμπ στην Ουάσιγκτον την Τρίτη”. Στα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρεται επίσης ότι ο αμερικανός πρόεδρος εκφράζει την υποστήριξή του σε ένα “υπεύθυνο σχέδιο για διευκολύνσεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους”, συνεχίζοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο την πολιτική του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως επισημαίνεται επίσης “στο περιθώριο της συνάντησης έγινε γνωστή μία πιθανή συμφωνία δισεκατομμυρίων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε ένα πακέτο εκσυγχρονισμού για αεροσκάφη τύπου F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Εκκρεμεί ακόμη η έγκριση του Κογκρέσου. Για τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ατλαντικούς εταίρους στην ασταθή περιοχή της Μεσογείου, μεταξύ Βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Τουρκίας. Επιπλέον (οι ΗΠΑ) διατηρούν μία μεγάλη στρατιωτική βάση στην Κρήτη”.

Facebook Comments