Η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος η οποία ξεκινά, φαίνεται ευκολότερη από τις προηγούμενες, καθώς τα περισσότερα από τα πιο σκληρά μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί, σημειώνει η Citi σε νέο της report.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της χωρίς την επίσημη εξωτερική χρηματοδότηση μετά τον Αύγουστο του 2018 παραμένει αβέβαιο. Πάντως, η πολιτική βούληση για επίτευξη αυτού του στόχου φαίνεται να αυξάνεται από όλες τις πλευρές, όπως παρατηρεί.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η Citi επισημαίνει ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο. Έτσι, αν και η αμερικάνικη τράπεζα αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ (κατά + 0,2%) το 2017 και το 2018, “βλέποντας” πλέον ανάπτυξη της τάξης του 1,1% το 2017 και 1,4% το 2018, συνεχίζει να εκτιμά ότι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι υπερβολικά αισιόδοξοι.

Όπως τονίζει, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κυμανθεί γύρω στο 1%-1,5% αντί για 2%-2,5% που ελπίζει η κυβέρνηση, και αυτό λόγω της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής λιτότητας, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών και των πολύ χαμηλών επιπέδων εγχώριας ρευστότητας.

Και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης τράπεζας η ανάπτυξη το 2019 θα κινηθεί στο 1,3% και το 2020 και το 2021 θα βρεθεί στο 1,4%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε χθεσινό της note η αμερικάνικη τράπεζα υπογράμμισε πως ενώ η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ επέστρεψε σε θετικό έδαφος το πρώτο εξάμηνο, το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ισχυρότερη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης και των εισροών ξένων επενδύσεων.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments