Οι φόβοι γύρω από την πιθανότητα να αναγκαστούν οι ελληνικές τράπεζες σε νέα ανακεφαλαιοποίηση αλλά και οι ανησυχίες γύρω από τον ρυθμό μείωσης του βουνού των NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) και των NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) των ελληνικών τραπεζών, έχουν γονατίσει το ελληνικό χρηματιστήριο και τα σύννεφα δεν αναμένεται να διαλυθούν πριν τον Μάιο του επόμενου έτους όπου η ολοκλήρωση των stress tests θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Από καιρό είχαμε προειδοποιήσει σε αυτήν εδώ την στήλη ότι ο χειμώνας θα έλθει νωρίς και θα είναι… βαρύς για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, μετά και τα κύματα σοκ που έστειλε το καλοκαίρι το ΔΝΤ, το οποίο αν και δείχνει να έχει «συμβιβαστεί» με την ΕΚΤ σχετικά με τις απαιτήσεις του για τις τράπεζες, ωστόσο η στάση του οδηγεί ξεκάθαρα σε πιο σκληρά και εσπευσμένα stress tests. Τα NPLs/NPEs των ελληνικών τραπεζών είναι στο επίκεντρο αυτής της γ’ αξιολόγησης που η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα κλείσει σε χρόνο dt. 

H μείωση των NPLs είναι η κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για τους πιστωτές, και των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.  Τα μηνύματα που έστειλε η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, στην Ελλάδα μέσω… Κύπρου, είναι ξεκάθαρα. “Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εξακολουθούν να απαιτούνται πρόσθετες και επίμονες προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μπορεί να επιτευχθεί διαρκής μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετουμένων δανείων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Όσο περισσότερο διαρκεί η διαδικασία μείωσης, ανάλογα πρέπει να επαναξιολογούνται και να αναπροσαρμόζονται τα επίπεδα των προβλέψεων “, είπε μιλώντας για τις κυπριακές τράπεζες ωστόσο το «άκουσαν» σαφέστατα και οι ελληνικές αφού έχουν τον υψηλότερο δείκτη NPLs στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η  απαλλαγή των ελληνικών τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελεί σήμερα την πρώτη προτεραιότητα του ΔΝΤ, όπως υπογραμμίζουν όλες οι δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα.

Και η αλήθεια είναι πως οι ελληνικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με πολλές προκλήσεις. Εκτός από την μείωση των κόκκινων δανείων, η αποκατάσταση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις σε βιώσιμο επίπεδο και η σταθερή μείωση της εξάρτησης από τον ELA, παραμένουν σημαντικό ζητούμενο.

Αυτά σε συνδυασμό με έναν κατακλυσμό εκκρεμών εποπτικών ενεργειών (IFRS 9, TAR, TRIM, νέα μέτρα για τις προβλέψεις από την ΕΚΤ και φυσικά τα stress tests που αναφέραμε) παράλληλα με την πολιτική αβεβαιότητα μετά τις εκλογές της Γερμανίας αλλά και τα εκκρεμή prior actions του προγράμματος, δεν ζωγραφίζουν μία φωτεινή εικόνα για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο ( άρα και για το σύνολο του Χ.Α) για το επόμενο επτάμηνο.

Όλα αυτά, χωρίς καμία υπερβολή, είναι το αποτέλεσμα της αστάθειας που προκάλεσε η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. 

Και όπως ήδη προειδοποιούν οι αναλυτές (Capital Economics) τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα θα εμποδίσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Όπως τονίζει η C.E η ελληνική ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη και οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν αδύναμες. Ενώ οι κεφαλαιακοί δείκτες φαίνονται υψηλοί, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν ένα μεγάλο “αγκάθι”.

Το Ινστιτούτο Brookings δεν φαίνεται να θεωρεί ότι we have eaten the camel ακόμη…  Σε πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυσή του σημειώνει ότι η αργή επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σχετίζεται με την αναζωπύρωση της αστάθειας μετά το Δεκέμβριο του 2014 καθώς και την έλλειψη ευελιξίας των σχετικών νόμων. Αυτό συνέβαλε στο γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες συσσώρευσαν NPLs στους ισολογισμούς τους, ακόμη και αν έλαβαν γενναιόδωρες προβλέψεις εναντίον τους. Όπως τονίζει το Brookings, σήμερα τα NPLs των ελληνικών τραπεζών έχουν φτάσει να αποτελούν πηγή αστάθειας και εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Φυσικά και τα κόκκινα δάνεια εκτοξεύθηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης, όταν μέχρι και το 2010 είχαμε μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (Μάρτιος 2010 στο 9,6%). Ωστόσο στα τέλη του 2014, για πρώτη φορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 33,8% του συνόλου αποτυπώνοντας τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος που σημειώθηκε κατά το β΄εξάμηνο του έτους.

Η εικόνα αυτή ανατράπηκε βίαια με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, την καταστροφική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στο α’ εξάμηνο του 2015 και τη συνεχιζόμενη ακόμα και σήμερα αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές λόγω των καθυστερήσεων που έχει προκαλέσει πολλές φορές η κυβέρνηση, με αποτελέσματα σήμερα το ποσοστό των NPLs να αγγίζει το 45%, μία αύξηση της τάξης του 33% με λίγα λόγια αυτά τα 2,5 και πλέον χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αυτή η «θηλιά» που ονομάζεται NPLs όσο σφίγγει και όσο δεν λύνεται θα πνίγει την ανάκαμψη της οικονομίας, μειώνοντας ή σταματώντας τις πιστώσεις στις επιχειρήσεις, υψώνοντας τείχος στις επενδύσεις και γκρεμίζοντας το ελληνικό χρηματιστήριο.

Facebook Comments