Η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι πέτυχε πλέον και άλλο ένα ρεκόρ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο πάνω από 400 χιλιάδες φορολογούμενοι προστέθηκαν στον κατάλογο των οφειλετών προς την εφορία.

Πρόκειται για μια ακόμα αρνητική εξέλιξη, η οποία οφείλεται στη φορολογική καταιγίδα που έχει σχεδιάσει εξ ολοκλήρου και έχει εξαπολύσει κατά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη διόγκωση του κομματικού κράτους με διορισμούς ημετέρων και παχυλές αμοιβές.

Τον Σεπτέμβριο, που ήταν ο πρώτος μήνας για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, οι πολίτες πολύ απλά δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις τους. Και αυτό γιατί τα εισοδήματα συνεχώς συρρικνώνονται, ενώ οι επιβαρύνσεις διαρκώς αυξάνονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε το 2016 κατά 2,7 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης των υποχρεώσεων από φόρους.

Τους κινδύνους για την οικονομία επισημαίνει πλέον και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο θεωρεί ότι η υπερφορολόγηση έχει εξαντλήσει την οικονομία και δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο γιατί θα λειτουργήσει αρνητικά, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε αναπτυξιακό επίπεδο.

Μάλιστα, το Γραφείο Προϋπολογισμού διαπιστώνει και κάτι επίσης σημαντικό. Ότι δηλαδή η εποπτεία της χώρας μας δεν σταματά το καλοκαίρι του 2018, αλλά θα συνεχιστεί μέχρι την αποπληρωμή του 75% των δανείων.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το παραμύθι του Αλ. Τσίπρα περί υποτιθέμενης εξόδου από τα Μνημόνια το προσεχές καλοκαίρι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτή που είναι υπαρκτή είναι η φορολογική καταιγίδα της κυβέρνησης, που έχει ως συνέπεια να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο από 700 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ το μήνα. Και τελικά να την πληρώνουν οι συνεπείς και έντιμοι φορολογούμενοι που μπορούν ακόμα να πληρώνουν όλους τους φόρους τους, όπως είπε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης την περασμένη εβδομάδα.

Facebook Comments