Μετά το καλοκαίρι θα αποφασιστεί πιθανή επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα και θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το χρέος, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, και αυτό έχει αντίκτυπο στους υπολογισμούς της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο Bloomberg, λίγο πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του στην Κύπρο.

«Μετά το καλοκαίρι θα επανεξετάσουμε τα πάντα – εάν η Ελλάδα πληροί τις απαιτήσεις που καθορίζονται από τους διεθνείς πιστωτές της περιλαμβανομένου του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού – καθώς και η βιωσιμότητα του χρέους εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», πρόσθεσε.

«Τι είναι το περισσότερα; Έχουν δοθεί αρκετά παραδείγματα εκ των οποίων η μακρύτερη διάρκεια λήξης (των δανείων) ή η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Εξαρτάται όμως, και από το πώς θα εξελιχθεί η οικονομική ανάπτυξη».

Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα φτάσουν σε θετική απόφαση για τις επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα στη συνάντηση της Τρίτης στην Αθήνα. «Τώρα έχουν προγραμματιστεί κάτι περισσότερο από 8 δισ. ευρώ. Δεν ξέρω ακόμη. Η τρόικα θα γνωμοδοτήσει για το ποσό που χρειάζεται».

Ο επικεφαλής του Eurogroup εκτίμησε ότι η επιστροφή της χώρας στις αγορές είναι μία σοφή απόφαση. «Θα πρέπει όμως, επίσης να χειριστεί κανείς τις προσδοκίες. Ξεκινά λοιπόν προσεκτικά. Η Πορτογαλία κάνει το ίδιο αργά. Η Ιρλανδία επίσης. Αργά αρχίζεις να εκδίδεις ομόλογα. Αρχικά βραχυπρόθεσμα και σταδιακά μεγαλύτερης διάρκειας. Νομίζω ότι είναι καλό που θα ξεκινήσουν φέτος», ανέφερε.

Facebook Comments