Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια σταδιακή αποδόμηση του ισχυρά θετικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί στις αγορές. Τα άσχημα μακροοικονομικά στοιχεία δεν μπορούν πλέον σε καμία περίπτωση να «κρύψουν» την αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο γερμανικός δείκτης DAX βρίσκεται ήδη στα όρια της μεσοπρόθεσμης πτωτικής του τάσης ενώ οι αμερικανικοί δείκτες έχουν περάσει σε βραχυπρόθεσμη αρνητική τάση. Οι αγορές φαίνεται ότι θα υποχωρήσουν προς χαμηλότερα επίπεδα.

Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες κατά το πρόσφατο παρελθόν, η τρέχουσα πτώση φαίνεται ότι θα πιάσει πολλούς επενδυτές στον «ύπνο». Η εξήγηση είναι απλή. Αρκετοί από τους επενδυτές που απέτυχαν πουλώντας τις προηγούμενες 4-5 φορές έχουν απογοητευτεί και έχουν πεισθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση πτώσης. Το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνουν εκτός μιας, πιθανόν, ικανοποιητικής πτωτικής κίνησης.

Το ψυχολογικό παιχνίδι της χειραγώγησης αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο για τον επενδυτή, ο οποίος πλέον έχει χάσει τη διαύγεια της σκέψης του αλλά και την πίστη στην ανάλυσή του.

Πλέον αναμένουμε την ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας, όπου ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα δημιουργήσει συνθήκες sell off στο Dow Jones.

Χρήστος Αλωνιστιώτης, DailyFX Market Analyst

Facebook Comments