Η στροφή στα κοινωνικά ζητήματα, που επιχείρησαν το τελευταίο δίμηνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το ηγετικό επιτελείο της κυβέρνησης του, δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα. Μολονότι στο τέλος των θερινών διακοπών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσπάθησε να αντιστρέψει την κατάσταση επικοινωνιακά και να επενδύσει στο αφήγημα του τέλους της κρίσης και της επιστροφής στην κανονικότητα, αυτό δεν φαίνεται να πείθει τους ψηφοφόρους, όπως καταδεικνύουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο κόσμος, που ζει τις συνέπειες της αλλοπρόσαλλης κι αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής στο πετσί του, δεν φαίνεται να πείθεται από αφηγήματα, που δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα. Ούτε η…«δίκαιη ανάπτυξη» ούτε το τέλος των μνημονίων κι η έξοδος από την εποπτεία των δανειστών, πείθει. Όσοι ασχολούνται με την πολιτική πραγματικότητα, μπορεί να μην αντιδρούν με πορείες και διαδηλώσεις, καθώς προέχει η καθημερινή τους επιβίωση. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές των δημοσκοπήσεων, η οργή κατά της κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας κι αποτυχίας διογκώνεται. Και δεν αποκλείεται να εκφρασθεί με δυναμικό τρόπο στην πρόωρη εκλογική κάλπη, που όλες πλέον οι προβλέψεις την τοποθετούν το φθινόπωρο του 2018 το αργότερο.

Μέσα στον εκνευρισμό του, το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου έκανε κι ένα επιπλέον λάθος. Προσπάθησε να μεταθέσει το ενδιαφέρουν της κοινής γνώμης σε μια σειρά από ζητήματα, στα οποία η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να αναδείξει το αριστερό και προοδευτικό πρόσωπο της. Όπως ήταν η συζήτηση για την αλλαγή ταυτότητας φύλου ή για την νομιμοποίηση της χρήσης ινδικής κάνναβης. Όμως κι αυτά τα θέματα, που αποσκοπούσαν να ενισχύσουν τον αριστερό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και να περιχαρακώσουν τους αριστερούς ψηφοφόρους του, ελάχιστα έπεισαν τους πολλούς ψηφοφόρους. Αντίθετα, η διήμερη άδεια, που δόθηκε στον αρχιεκτελεστή της «17 Ν» Δημήτρη Κουφοντίνα από τις φυλακές, μια μόλις βδομάδα πριν από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και κυρίως η «ηρωοποίηση» του, που επιχειρήθηκε από «συλλογικότητες», όπως ο Ρουβίκωνας με την συμμετοχή του υιού του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην ελληνική κοινωνία, που δεν εμφορείται από τις δήθεν «επαναστατικές» αντιλήψεις και τις δολοφονικές εφαρμογές τους από τους τρομοκράτες της «17Ν» και τους συνοδοιπόρους τους.

Στον κ. Τσίπρα και στους συντρόφους του δεν τους βγαίνει ότι κι αν επιχειρούν. Κι ο λόγος, που προφανώς δεν αντιλαμβάνονται, είναι απλός. Ο κόσμος δυσανασχετεί. Κάθε μέρα που περνά, η κατάσταση του επιδεινώνεται κι η ελπίδα του για βελτίωση μειώνεται, εξανεμίζεται. Ότι κι αν λέει η κυβέρνηση, που δεν έχει και πιστοποιητικά ειλικρινείας, δεν πείθει.

Απόδειξη το θέμα της ανεργίας, που οι κυβερνητικοί βουλευτές σε όλες τους τις συνεντεύξεις ισχυρίζονταν ότι μειώνεται σταθερά. Ήρθαν τα στοιχεία της Εργάνης για τον μήνα Οκτώβριο για να αποδείξουν ότι η μείωση της ανεργίας ήταν ένας ακόμα μύθος. Η περιστασιακή εργασία, κυρίως στον χώρο του τουρισμού, και η μερική απασχόληση, με αμοιβές της πείνας, μπορεί να δίνουν μια φευγαλέα ψευδαίσθηση μείωση ανεργίας αλλά αυτή δεν είναι η πραγματικότητα, που βιώνουν με σκληρό τρόπο η κοινωνία κι η αγορά.

Το ίδιο θα συμβεί και με το περιβόητο «κοινωνικό μέρισμα», που θα δώσει η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο. Όπως η εμπειρία καταδεικνύει, οι τέτοιου είδους παροχές της τελευταίας στιγμής ελάχιστα ελκύουν το εκλογικό σώμα. Ιδίως, όταν γνωρίζουν ότι αυτά που παίρνουν ως «κοινωνικό μέρισμα» είναι μόλις ένα μέρος αυτών που τους έχουν αρπάξει μέσω φόρων, εισφορών και περικοπών.

Συνεπώς, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σκληρή πραγματικότητα. Να μην μπορεί να πείσει κανέναν, πέραν των φανατικών οπαδών της και των αφοσιωμένων δημόσιων λειτουργών κι υπαλλήλων, για την δυνατότητα της να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Κι όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών, τόσο θα αυξάνει ο εκνευρισμός των στελεχών της. Πολλώ μάλλον, που ο πρωθυπουργός κι οι συνεργάτες του δείχνουν πια ξεγυμνωμένοι στα μάτια των ψηφοφόρων, όπως ο βασιλιάς στο γνωστό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.

Facebook Comments