Χ. Σταϊκούρας: Σε τροχιά επιστροφής στις αγορές

MarketNews

Χ. Σταϊκούρας: Σε τροχιά επιστροφής στις αγορές  , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

«Μεθοδικά και προσεκτικά η ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά επιστροφής σε αυτές» επισημαίνει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη Real News.

Ερωτηθείς πως καλύπτονται τα όποια ενδεχόμενα κενά στη βραχυχρόνια ταμειακή ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου σημειώνει πως «Από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου (1,7 δις.ευρώ), τη σύναψη συμφωνιών repos και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων (ήδη 2 δισ. ευρώ repos εκδόθηκαν τον προηγούμενο μήνα), την επιστροφή τον Αύγουστο ομολόγων που κατέχει το ΕΤΕΑΝ. Εμείς εκτιμούμε ότι, υπό προϋποθέσεις, δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ούτε για τους μεθεπόμενους 12 μήνες. Και σε όλα αυτά δεν περιλαμβάνεται η έξοδος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, για νέο δανεισμό μεσοπρόθεσμης διάρκειας, η οποία προετοιμάζεται. Μεθοδικά και προσεκτικά. Αφού ουσιαστικά η ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά επιστροφής σε αυτές».

Αναφορικά με το χρηματοδοτικό κενό για το 2014 ο κ.Σταϊκούρας αναφέρει ότι «όπως προκύπτει και από τη δήλωση του Eurogroup, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρα μας, είναι πλήρως καλυμμένες για τους επόμενους 12 μήνες. Ακόμη και στο δυσμενέστερο σενάριο που αυτές θα ανέλθουν στα 8,6 δις.ευρώ. Ενώ καλύπτονται και τα όποια ενδεχόμενα κενά στη βραχυχρόνια ταμειακή ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου».

Τόνισε δε ότι η χώρα έχει μπει σε μια περίοδο υψηλών και βιώσιμων πλεονασμάτων, που διαμορφώνονται σήμερα, με συντηρητικές εκτιμήσεις από 1% έως 2,5% για την περίοδο 2013-2015, αναφέρει σε συνέντευξη του στην Real news, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τέλος άσκησε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη στάση του στην διανομή κοινωνικού μερίσματος. «Έλεος πια με την παραπληροφόρηση, την μεμψιμοιρία, τον μηδενισμό. Η χώρα έχει ανάγκη από ορθολογισμό, σοβαρότητα και αξιοπιστία» ήταν η απάντησή του.