Τρία σενάρια για εκλογές
Με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία νέου φορέα της Κεντροαριστεράς φαίνεται πως σταθεροποιείται το πολιτικό σκηνικό
Με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία νέου φορέα της Κεντροαριστεράς φαίνεται πως σταθεροποιείται το πολιτικό σκηνικό
Με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία νέου φορέα της Κεντροαριστεράς φαίνεται πως σταθεροποιείται το πολιτικό σκηνικό σε ότι αφορά την διαμόρφωση των ήδη υπαρχόντων σχημάτων.
Από την πρωτότυπη και πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία νικητής εξήλθε όχι μόνο η Φώφη Γεννηματά, αλλά δόθηκε συνολικά ώθηση στον χώρο που απλόχερα καταλάμβανε κάποτε το ΠΑΣΟΚ. Την ώθηση έδωσαν οι δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι που πήγαν στις κάλπες τόσο την πρώτη όσο και την δεύτερη Κυριακή.
Η ώθηση αυτή όμως δεν ήταν τέτοια που να “απειλήσει” όπως φαίνεται τον περίφημο “μικρό δικομματισμό” που έχει δημιουργηθεί με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.
Η εκλογή της κ. Γεννηματά, αναμφισβήτητα προσωπική επιτυχία, σηματοδοτεί την συνέχεια της πολιτικής των ίσων αποστάσεων τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και προς τη Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για την περίφημη πολιτική του «ούτε-ούτε» που δοκιμάζεται κάθε τόσο στις κοινοβουλευτικές μάχες. Άλλωστε η παραμικρή μετατόπιση προς την μία ή την άλλη πλευρά θα δημιουργούσε άμεσα πρόβλημα στον χώρο που φιλοδοξεί να μεγεθύνει η Φώφη Γεννηματά.
Η προφανής συνέχεια του «ούτε-ούτε» που συσπειρώνει τον ενδιάμεσο χώρο κλείνει κάθε ελπίδα στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επαναφέρουν τον εκλογικό νόμο. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο. Και για την απλή αναλογική, βλέποντας και κάνοντας για τις μεθεπόμενες.
Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου πάντως παραμένει: πότε θα γίνουν οι εκλογές.
Πέρα από το μίκρο-επίπεδο (καθημερινότητα, διαχείριση φυσικών καταστροφών, προσλήψεις, διανομή κοινωνικού μερίσματος, σκάνδαλα, Πάνος Καμμένος κλπ) οχρόνος των επόμενων εκλογών θα εξαρτηθεί άμεσα από το αποτέλεσμα της γ’ αξιολόγησης. Η οποία γ’ αξιολόγηση εν μέρει εξαρτάται και από τις πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία.
Τρία είναι τα εκλογικά σενάρια: α) Οι κάλπες να στηθούν τον Μάϊο του 2019 β) το φθινόπωρο του 2018 και γ) αρχές καλοκαιριού του 2018.
Στην πρώτη περίπτωση ανεξαρτήτως του πως θα κλείσει η γ’ αξιολόγηση, ανεξαρτήτως του αν οι 153 κυβερνητικοί βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κληθούν να ψηφίσουν και νέα μέτρα, και ανεξαρτήτως του αν θα έχουν ήδη εφαρμοστεί τα ιδιαίτερα επαχθή της εφαρμογής του νέου αφορολόγητου και της μείωσης των συντάξεων, το Μαξίμου θα ρίξει την ζαριά του με ελπίδα την “διπλή κάλπη”. Να γίνουν δηλαδή ταυτόχρονα ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές. Το σενάριο της διπλής κάλπης όπου στην μια διοχετεύεται ο θυμός και στην άλλη υπάρχουν άλλα κριτήρια, γοητεύει ιδιαίτερα τον Αλέξη Τσίπρα.
Στην δεύτερη περίπτωση οι κάλπες είναι δυνατόν να στηθούν αρχές καλοκαιριού του 2018 υπό την αίρεση να κλείσει καλά, η γ’ αξιολόγηση. Στην περίπτωση αυτή το Μαξίμου θα έχει τον αέρα να ζητήσει ανανέωση της εντολής πριν εφαρμοστούν τα όσα σκληρά ψήφισε με το τρίτο Μνημόνιο (μείωση αφορολόγητου και κόψιμο συντάξεων). Και να παρουσιάσει ένα αφήγημα ελπίδας στους πολίτες.
Στην τρίτη περίπτωση η οποία κατά την γνώμη μας έχει και τις μικρότερες πιθανότητες, η γ’ αξιολόγηση δεν κλείνει καλά και ο Αλέξης Τσίπρας στήνει κάλπες το φθινόπωρο του ’18 (με κλεισμένη την “κακή αξιολόγηση”) για να ζητήσει από τους πολίτες, τι άλλο, να βγάλει την χώρα από το πρόγραμμα.
Facebook Comments