Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε στη δημοσιότητα ένα τηλεοπτικό σποτάκι για το μέρισμα που εξυμνεί την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Στο διάρκειας 112 δευτερολέπτων βίντεο ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να προετοιμάζει το διάγγελμα που εκφώνησε στις 13 Νοεμβρίου.

Το βίντεο ξεκινά με κοντινό στα πορτοφόλια δύο ηλικιωμένων που έχουν λίγα και λιγότερα και συνεχίζεται με υπονοούμενα για όσους «έχουν πάρα πολλά». Στο σημείο αυτό ο σκηνοθέτης και ο μοντέρ του βίντεο έχουν επιλέξει ως πλάνα ένα πούρο, μια κλειστή σκοτεινή πόρτα και ένα χέρι που προσπαθεί και τελικά καταφέρνει να ανοίξει τις «πύλες» της φοροδιαφυγής προκειμένου, όπως αναφέρεται, να δοθούν «τα κέρδη σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη».

Το σκηνικό στη συνέχεια μεταφέρεται στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα να διαβάζει το κείμενο του διαγγέλματος και να κάνει διορθώσεις της τελευταίας στιγμής ενώ ως μουσικό «χαλί» ακούγονται αποσπάσματα από την ανακοίνωση. Όταν, δε, ακούγεται η φράση «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» η κάμερα εστιάζει στο χαμογελαστό πρόσωπο του πρωθυπουργού που διαβάζει τις ίδιες ακριβώς λέξεις.

Ως… κερασάκι στην τούρτα εμφανίζεται, τέλος, μια χαρούμενη δικαιούχος του μερίσματος η οποία λέει χαμογελαστή ότι τα χρήματα αυτά που δίνονται «είναι πράξη ανθρώπινη και αποδεκτή και ένδειξη σεβασμού».

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, primeminister.gr, το μέρισμα από την δημοσιονομική υπεραπόδοση θα είναι για φέτος ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπερδιπλάσιο δηλαδή, σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, από τα 1,4 δισεκατομμύρια:

Τα 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς περίπου 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων.

360 εκατομμύρια στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. 

Με αυτόν τον τρόπο “διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές το επόμενο έτος, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ”.

Facebook Comments