Τα κρυπτονομίσματα έχουν εκτοξευθεί σε δημοτικότητα από το 2008 και σήμερα υπάρχουν πάνω από 1.000, όπως σημειώνει η UBS, η οποία επισημαίνει ωστόσο πως πρόκειται για μία κερδοσκοπική φούσκα η οποία θα σκάσει και προτείνει στους επενδυτές να στραφούν στην τεχνολογία blockchain Οι τιμές των futures του bitcoin εκτοξεύθηκαν κατά τις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσης στο CBOE Global Board Markets, τα οποίο ξεκίνησαν στις 10 Δεκεμβρίου. Ενώ τα συστήματα συναλλαγών λειτουργούσαν κανονικά, η ιστοσελίδα του CBOE έπεσε λόγω της μεγάλης κινητικότητας.

Το ενδιαφέρον για το bitcoin παραμένει έντονο,  εμπνευσμένο εν μέρει από τον φόβο πολλών επενδυτών θα χάσουν το τρένο των κερδών μετά από κέρδη πάνω από 1600% φέτος, σημειώνει η UBS η οποία ωστόσο τονίζει ότι παραμένει δύσπιστη για τις προοπτικές του κρυπτονομίσματος, για τους εξής λόγους:

Πρώτον, τα κρυπτονομίσματα, όπως υπογραμμίζει η UBS, έχουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας κερδοσκοπικής φούσκας. Είναι σχετικά καινούργια και δεν έχουν ουσιαστική στήριξη από τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη. Ο υψηλός τζίρος έναντι περιορισμένης χρήσης στον πραγματικό κόσμο, υποδηλώνει ότι πολλοί αγοραστές επιδιώκουν κερδοσκοπικό κέρδος.

Δεύτερον, το σορτάρισμα είναι τώρα δυνατό να πραγματοποιηθεί. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης, το συμβόλαιο του CBOE προκάλεσε δύο διακόπτες, οι οποίες διέκοψαν προσωρινά τις συναλλαγές μετά την αλλαγή των τιμών κατά ένα προκαθορισμένο ποσό. Τα συμβόλαια των futures ενδέχεται να μειώσουν την μεταβλητότητα στο κρυπτονόμισμα, αλλά επιτρέπουν επίσης τα στοιχήματα short έναντι του Bitcoin. Μέχρι τώρα, οι επενδυτές μπορούσαν μόνο να αγοράσουν και να διακρατήσουν  το bitcoin.

Τρίτον, η προσφορά του bitcoin είναι περιορισμένη, αλλά η προσφορά κρυπτονομισμάτων δεν είναι, με χιλιάδες πιθανά υποκατάστατα. Η αξία του bitcoin ως συναλλακτικό εργαλείο και εναλλακτικό του νομίσματος, είναι επίσης ύποπτο. Η δημοφιλής πλατφόρμα διανομής παιχνιδιών Steam την περασμένη εβδομάδα απέρριψε το bitcoin ως επιλογή πληρωμής λόγω υψηλών προμηθειών συναλλαγής και έντονης μεταβλητότητας.

Κατά την άποψη της UBS, η αύξηση των κρυπτονομισμάτων και το ράλι των τιμών τους είναι μια κερδοσκοπική φούσκα, αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα κορυφωθεί. Αντίθετα, συμβουλεύει τους επενδυτές να επενδύσουν στην υποκείμενη τεχνολογία blockchain, η οποία αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελβετικής τράπεζας, να δημιουργήσει μέχρι το 2027, 300 έως 400 δισεκατομμύρια δολάρια παγκόσμιας οικονομικής αξίας. Όπως τονίζει, για τους επενδυτές το blockchain είναι σαν την επένδυση στο internet στα μέσα της δεκαετίας του 90.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments