Αύριο το μεσημέρι, εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015- 2018. Θα έχει προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία θα εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο έως την προσεχή Δευτέρα 5 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα θέσει στη συνεδρίαση του Eurogroup το ζήτημα της νέας μείωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το ζήτημα θα τεθεί μεν στο Eurogroup, «αλλά η διαδικασία θα είναι μακρά» για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι η διαδικασία αναμένεται να είναι ανάλογη εκείνης του Νοεμβρίου 2012, όταν εξετάστηκε από τους εταίρους το σύνολο των δεδομένων.

Τώρα, πρόσθεσε, θα συμπεριληφθούν στα νέα δεδομένα, τα στοιχεία για τις τράπεζες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις προσδιορίζονται χρονικά προς το τέλος του έτους, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα ευρωπαϊκά stress tests στα πιστωτικά ιδρύματα.

Έτσι, στη λογική συρρίκνωσης του δημοσίου, ώστε να μην απαιτηθούν άλλα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα αναμένεται να μπουν οι δαπάνες ασφάλισης- περίθαλψης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος είναι να κλείσει εν μέρει το δημοσιονομικό κενό το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο σενάριο που προκρίνει, υπολογίζει σε περίπου 7,7 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία (2015-2017).

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από τη μείωση των δαπανών θα εξοικονομηθούν περίπου 5,5 δισ. ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες με αιχμή τις τα υπουργεία, τους ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία κλπ. Ειδικά από τα χρήματα που διατίθενται στα υπουργεία αναμένεται να υπάρξει “ψαλίδι”, που θα φθάσει τα 2 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος το 2018. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, από τα 17 υπουργεία τουλάχιστον 4 (Εργασίας, Παιδείας, Υγείας και Εθνικής Άμυνας) θα σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι.

 

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας που θα πρέπει να μειώσει κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ τις δαπάνες του έως το 2018 και συγκεκριμένα στα 11,4 δισ. ευρώ από 13 δισ. ευρώ που θα ανέλθουν το 2014. Το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να εισφέρει με περικοπές 440 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα προέλθουν από το κλείσιμο Πανεπιστημίων και σχολών ΑΕΙ και του «κύματος» της διαθεσιμότητας που θα «σαρώσει» την εκπαιδευτική κοινότητα.

Στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, το οποίο θα πρέπει να ανταποκριθεί σε ένα νέο νυστέρι των δαπανών του κατά 116 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην ξεπεράσουν το «πλαφόν» των 4,4 δισ. ευρώ που έχει ορίσει η τρόικα στην εκπνοή του τρέχοντος Μεσοπρόθεσμου.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζητούνται περικοπές 116 εκατ. ευρώ κυρίως από το μέτωπο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ 58,4 εκατ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τις πιστώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Περικοπές καλούνται να κάνουν το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών που είναι και ο “θεματοφύλακας” του Μεσοπρόθεσμου, καθώς και άλλα υπουργεία όπως: το Δημοσίας Τάξης, το Τουρισμού και το Ναυτιλίας. Το μεγάλο ζητούμενο είναι εάν στο νέο ΜΠΔΣ θα πέσει «ψαλίδι» και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης κι απ΄ όπου εκταμιεύεται και η εθνική συμμετοχή για το ΕΣΠΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δαπάνες του θα μειωθούν μέχρι το 2018 τουλάχιστον κατά 310 εκατ. ευρώ από τα 6,8 δισ. ευρώ που προβλέπεται να δαπανηθούν φέτος. Παράλληλα, όμως, με τις δαπάνες θα προωθηθούν και διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που όμως θα έχουν αποτύπωμα στην τσέπη των πολιτών. Τέτοιες είναι η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου Δημοσίου σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης.

Facebook Comments