Δεν είναι εύκολο να είσαι οικοδέσποινα και να πρέπει να ετοιμάσεις ένα υπέροχο τραπέζι στο σπίτι σου για τους φίλους και τους συγγενείς σου. Οι απαιτήσεις και οι προτιμήσεις των άλλων είναι η πρώτη σου προτεραιότητα ενώ το άγχος για το αν θα πετύχει η συνταγή δεν σε αφήνουν να δημιουργήσεις έτσι όπως θα ήθελες.

Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν το τραπέζι που ετοιμάζεις είναι εορταστικό και μάλιστα είναι ένας μπουφές με πολλά και ποικίλα πιάτα για το βράδυ του ρεβεγιόν. Βάλε τα καλά σου, το καλύτερο σου χαμόγελο και μην ανησυχείς για τίποτα: Το εορταστικό μενού μπορεί να είναι εύκολο, για όλα τα γούστα και να μην σε κουράσει καθόλου. Δοκίμασέ το!

Μενού για τον πρωτοχρονιάτικο μπουφέ του ρεβεγιόν!

Σαλάτες

Γιορτινή σαλάτα σπανάκι με ρόδι

 

500 γρ. φύλλα σπανάκι

Μισό ρόδι

Λίγο σουσάμι

1 κ. σ. μπαλσάμικο ξύδι

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι- πιπέρι

Πλένετε τα φύλλα σπανάκι και αφού στεγνώσουν τα βάζετε στο μπολ. Ρίχνετε τα σπόρια από το ρόδι και το σουσάμι. Αναμιγνύετε σε ένα μπολάκι το μπαλσάμικο, το αλάτι, το λάδι και το πιπέρι και περιχύνετε τη σαλάτα. Εάν θέλεις προσθέτεις και λίγο τυρί, ανθότυρο ή παρμεζάνα.

Ορεκτικά

Πιατέλα τυριών με κριτσίνια

Μελιτζάνες με γιαούρτι

Τάρτα κοτόπουλο

5 μελιτζάνες 1 ματσάκι μαϊντανό Λάδι Χοντρό αλάτι 1 φλιτζ. στραγγιστό γιαούρτι 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 5 τριμμένες ντομάτες 3 κ. σ. ζάχαρη Αλάτι -πιπέρι λάδι Κόβετε σε ροδέλες τις μελιτζάνες και τις τοποθετείτε σε ταψί που έχετε αλείψει με λάδι και αλάτι. Τις αφήνετε στο φούρνο και τις γυρίζετε μια φορά μέχρι να ‘πάρουν’ λίγο. Σε τηγάνι ρίχνετε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες και όταν πάρουν βράση προσθέτετε τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι. Αφήνετε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σε μια πιατέλα τοποθετείστε τις μελιτζάνες βάλτε από πάνω γιαούρτι και μαιντανό και λίγη σάλτσα!

1 πακέτο φύλλο τάρτας 500 γρ κοτόπουλο φιλέτο 100 γρ παρμεζάνα 100 γρ κεφαλοτύρι 50 γρ γκούντα Πιπεριές 1 μεγάλη ντομάτα 1 κρέμα γάλακτος Άνηθο – θυμάρι Αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη Λευκό κρασί Μουστάρδα Σε μια κατσαρόλα σόταρε για λίγο το κοτόπουλο σε κομματάκια. Ρίξε ψιλοκομμένες τις πιπεριές, τον άνηθο, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και λίγη ζάχαρη με τη ντομάτα. Όταν το κοτόπουλο μαγειρευτεί σβήνε τη σάλτσα με την κρέμα γάλακτος. Σε ένα σκεύος για τάρτες βάλε το φύλλο και τρύπησε το λίγο για να μη φουσκώσει. Άφησε το μείγμα με το κοτόπουλο να κρυώσει και βάλτο στο σκεύος. Από πάνω βάλε τα τυριά. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο για μισή ώρα περίπου.

Κυρίως Πιάτο

Γαλοπούλα με γέμιση με συνοδευτικό πατάτες φούρνου

Χοιρινό με δαμάσκηνα με συνοδευτικό ρύζι με σταφίδες και κουκουνάρι

Γαλοπούλα με γέμιση με συνοδευτικό πατάτες φούρνου Μια γαλοπούλα 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια 1 φλυτζάνι ρύζι 1 φλιτζάνι λευκό κρασί Άνηθο 200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου και τα συκωτάκια της γαλοπούλας Βρασμένα κάστανα και κουκουνάρι Σοτάρετε τα συκωτάκια της γαλοπούλας και του κοτόπουλου με λάδι και προσθέτετε τα κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια βάζετε το ρύζι, τον άνηθο, τα κάστανα και το κουκουνάρι και μετά σβήνετε με το κρασί και αφήνετε για 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε την γαλοπούλα και την περνάτε με λίγο λάδι, λεμόνι και θέλετε λίγη μουστάρδα. Βάλε τη γέμιση στην κοιλιά της και ράψτε την για να μην ξεχειλίσει. Ψήστε την στους 170ο μαζί με πατάτες και προσθέτοντας λίγο νερό. Η γαλοπούλα θέλει περίπου στο φούρνο ώρα ανάλογα με τα κιλά της. 4 κιλά δηλαδή για 4 ώρες.

Χοιρινό με δαμάσκηνα με συνοδευτικό ρύζι με σταφίδες και κουκουνάρι 10-12 κομμάτια χοιρινό 1 κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες 1 σκόρδο 2 πατάτες (κομμένες όπως του φούρνου) Δαμάσκηνα όσα θέλετε 2 πιπεριές λωρίδες 1 ποτήρι κόκκινο κρασί Ελαιόλαδο Αλάτι- πιπέριΤσιγαρίζουμε το σκόρδο σε τηγάνι και ρίχνουμε το χοιρινό. Μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα δαμάσκηνα και σιγά-σιγά και τις πιπεριές. Μόλις πάρει μια βράση σβήνουμε με το κρασί. Βάζουμε τις πατατούλες και αλατοπιπερώνουμε. Μετά από 20-30 λεπτά περίπου θα είναι έτοιμο!

Γλυκά

Δίπλες

Βασιλόπιτακια… Cup Cakes

Δίπλες 2 αυγά 2 κρόκοι αυγού 1/4 κουταλιού σόδα Αλάτι ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι 1 και 3/4 κούπας αλεύρι σκληρό Ελαιόλαδο 2 κούπες μέλι ½ κούπα ζάχαρη 1 κούπα νερό Κανέλα και Καρυδόψιχα Σε ένα μίξερ χτυπάμε τα αυγά, τη σόδα και το αλάτι για ένα τέταρτο. Έπειτα προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και το αλεύρι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και τυλίγουμε σε μπάλες με μια μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου. Όταν είναι έτοιμη ανοίγουμε τη ζύμη με ένα πλάστη σε λεπτά φύλλα και κόβουμε σε λωρίδες φάρδους 5 εκ. και μήκους 15 εκ. Ανοίγουμε το κάθε φύλλο λίγο με τα χέρια μας και το τοποθετούμε στο τηγάνι. Με ένα πιρούνι το περιστρέφουμε μέχρι να πάρει στρογγυλό σχήμα. Όταν πάρουν χρώμα τις βάζουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι (βράζουμε το μέλι, το νερό και τη ζάχαρη). Προσθέτουμε την κανέλα με την καρυδόψιχα και είναι έτοιμες!

Βασιλόπιτα… Cup Cakes 120 γρ. βούτυρο 120 γρ. αλεύρι 150 γρ. ζάχαρη 2 αυγά 2 κ.γ. λικέρ 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ Για την κρέμα 300γρ. βούτυρο 1 βανίλια 100 γρ. γάλα 250 γρ. ζάχαρη άχνη Σε ένα μίξερ ανακατέψτε το βούτυρο, τη ζάχαρη και σιγά-σιγά όλα τα υλικά. Τοποθετείστε το μείγμα σε φόρμα για muffins γεμίζοντας μόνο τα 2/3 αφού θα φουσκώσει. Σε ένα από αυτά βάλε ένα μικρό φλουρί. Μετά από 25 λεπτά βγάλτε τα από το φούρνο και αφού κρυώσουν στόλισε με την κρέμα (με το μίξερ ανακατέψτε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα).

 

 

Facebook Comments