Πώς να προστατεύσετε το δέρμα σας από το μελάνωμα

MarketNews

Πώς να προστατεύσετε το δέρμα σας από το μελάνωμα  , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Η έγκαιρη διάγνωση συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του, όμως αν ο καρκίνος εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και άλλα ζωτικά όργανα, οι πιθανότητες επιβίωσης για την επόμενη πενταετία πέφτουν κάτω από το 20%.

Οι εξελίξεις στο χώρο της ιατρικής είναι καθοριστικές τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς οι δείκτες επιβίωσης για αυτή τη μορφή καρκίνου.

Ωστόσο, η πρόληψη είναι σε κάθε περίπτωση η καλύτερη θεραπεία.Δείτε ποιες είναι οι τρεις στρατηγικές που συμβάλλουν αποδεδειγμένα στην αυξημένη προστασία από το μελάνωμα.

1. Αντηλιακή προστασία: Απαιτείται η εφαρμογή αδιάβροχου αντηλιακού με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 SPF, κάθε εποχή του χρόνου και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Δεν πρέπει να βγαίνουμε στον ήλιο μεταξύ 10 το πρωί και 2 το μεσημέρι και πρέπει να φοράμε γυαλιά και καπέλο ακόμη κι όταν καθόμαστε στη σκιά.

2. Αποφεύγουμε το τεχνητό μαύρισμα: Οι λάμπες που χρησιμοποιούνται στο τεχνητό μαύρισμα εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας UVA. Η ακτινοβολία UVA διεισδύει στο δέμα σε μεγαλύτερο βάθος από την ακτινοβολία UVB και επιφέρει τη γήρανση των κυττάρων. Έτσι, προκαλεί ρυτίδες και βλάβες στο DNA, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου.

3. Αυτοεξέταση: Οι πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης του μελανώματος, όταν δεν έχει εξαπλωθεί και εντοπίζεται έγκαιρα, αγγίζουν το 98%. Πρέπει λοιπόν να εξετάζουμε τακτικά ελιές και εξογκώματα ώστε να παρατηρούμε πιθανές αλλαγές. Εάν παρατηρείται αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα του εξογκώματος, απαιτείται η άμεση επίσκεψη στο γιατρό.