Σε ιστορικά υψηλά βρέθηκε για ακόμη μια φορά ο Γερμανικός δείκτης DAX. Στην συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης μετά από ένα εκπληκτικό ράλι ακούμπησε τα 9.810 μονάδες. Στην συνέχεια αποδείχτηκε αδύνατον να διατηρήσει τα επίπεδα αυτά και τις επόμενες μέρες υποχώρησε μέχρι και τις 9.534 μονάδες.

 Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τεχνικός σχηματισμός του δείκτη. Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε και στο διάγραμμα διέσπασε ένα τριγωνικό σχηματισμό ο οποίος ξεκίνησε να δημιουργείται από τον Ιανουάριο. Λογικό είναι πλέον να μιλάμε για σχηματισμό διπλής κορυφής, με πιθανότητες αντιστροφής, καθώς η κορυφή της Πέμπτης σχεδόν συμπίπτει με αυτήν που δημιούργησε ο δείκτης στις 21/01/14.

Το σχηματισμό έρχεται να επιβεβαιώσει και η απόκλιση σε σχέση με  τον δείκτη RSI η οποία ξεκίνησε στις 20/01 και ολοκληρώθηκε στις 15/05. Σημαντικό επίσης είναι να έχουμε στο μυαλό μας πως ο Γερμανικός δείκτης βρίσκεται ακόμα εντός ισχυρού ανοδικού καναλιού το οποίο ξεκίνησε να σχηματίζεται το καλοκαίρι του 2012.

Και τι μας λένε οι δείκτες τεχνικής ανάλυσης ;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στις 15/04/14 ο δείκτης σχετικής δύναμης (RSI) “πάτησε” στο επίπεδο 40 και αμέσως κατευθύνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα, ακολούθως πάτησε και κράτησε 2 φορές το επίπεδο 50. Βέβαια έδειξε αδυναμία να διασπάσει το επίπεδο 60 το οποίο είναι και εμφανές σημάδι πτωτικής διάθεσης. Επιπλέον σε οριακό επίπεδο βρίσκεται και ο δείκτης MACD o οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα να μας δώσει πτωτικό σήμα.

Η ειδησεογραφία της προηγούμενης εβδομάδα ήταν αρκετά σημαντική. Στις 13/05/14 είχαμε ανακοίνωση κερδών πρώτου τριμήνου από την E.ON η οποία κατέχει το 6,24% της στάθμισης του δείκτη. Η εταιρεία ανακοίνωσε πτώση κερδών κατά 13% πράγμα που οφείλεται κυρίως στην πτώση της τιμής της ενέργειας.

Επιπλέον μειωμένα κατά 36% κέρδη ανακοίνωσε στις 14/05/14 ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας. H RWE βασικός ανταγωνιστής της E.ON, είχε ξεκινήσει τις μειώσεις στις κεφαλαιακές δαπάνες και προέβη σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων για να μειώσει τα έξοδα έπειτα από την στροφή της Καγκελάριου Μέρκελ προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Επιπλέον είχαμε την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας MERCK στις 15/05/14, η οποία ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων και τόκων 3,3 με 3,4 τρισεκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα κέρδη της MERCK κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι που ήταν 3,25 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Από την τρέχουσα ειδησεογραφία έχουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γερμανικής Siemens και της Γαλλικής Alstrom. Την Τρίτη η Siemens έκανε επίσημο αίτημα στην Alstrom ζητώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με πιθανή προσφορά για τον ενεργειακό κλάδο της εταιρείας. Η Siemens αυτή την στιγμή ανταγωνίζεται τον γίγαντα General Electric η οποία έχει ήδη υποβάλει προσφορά 12,35 δις Ευρώ.

Από πλευράς μακροοικονομίας η “Ατμομηχανή της Ευρώπης” Γερμανία εμφανίζει σημάδια πιθανής επιβράδυνσης. Το κέντρο Ευρωπαϊκών ερευνών ZEW το οποίο στοχεύει στις εξαμηνιαίες προβλέψεις, ανακοίνωσε πως την προηγούμενη εβδομάδα ο δείκτης επενδυτικής προσδοκίας υποχώρησε τον Μάιο για πέμπτο συνεχή μήνα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2013.

Παράλληλα η Βundesbank  έχει προειδοποιήσει ότι παρόλο ότι η οικονομία δείχνει να βρίσκεται σε ανοδική τάση, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί αρκετά στους επόμενους τρεις μήνες, μέχρι τον Ιούνιο.

Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω πως μεγάλη επιρροή στην κίνηση του Δείκτη θα έχουν και τα αποτελέσματα των επικείμενων ευρωεκλογών στην Ελλάδα στις 25/5/2014, ιδιαίτερα αν προκύψει κάποιο αποτέλεσμα το οποίο δεν θα είναι στα πλαίσια του αναμενόμενου.

Facebook Comments