Η λύση στο ονοματολογικό δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών της ΠΓΔΜ επισημαίνει ο Μάθιου Νίμιτς στον απόηχο των σχετικών δηλώσεων Ζάεφ και Ντιμιτρόφ, ενώ για τις αλυτρωτικές αναφορές ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δουλειά του να υποδείξει στη γείτονα πώς θα λειτουργεί το Σύνταγμά της. Παράλληλα, ο Μάθιου Νίμιτς προειδοποιεί ότι «ο χρόνος για την επίλυση δεν είναι μέρος μας».

Eιδικότερα, ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του στο Euronews, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το θέμα της ταυτότητας είναι πολύ σημαντικό για το βόρειο γείτονα και βλέπουν (σ.σ στα Σκόπια) οποιαδήποτε λύση ως κάτι που δεν θα αλλάξει ή θα βλάψει το πως αντιλαμβάνονται τον αυτοπροσδιορισμό τους». «Όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί» παρατηρεί.

Όπως επισημαίνει δε, τα συνταγματικά θέματα, έχουν να κάνουν με την μεθοδολογία, πως κάποιος εγκρίνει και υιοθετεί κάτι, υπάρχει νομοθεσία και αυτό αφορά και τις δύο εμπλεκόμενες χώρες. «Δεν είναι δουλειά του διαπραγματευτή να πει στην ελληνική ηγεσία πώς το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο πρέπει να λειτουργούν… Δεν πάω στα Σκόπια να τούς υποδείξω πώς να λειτουργεί το Σύνταγμα τους και πως πρέπει να διαχειρίζονται την κατάσταση». Οι δύο χώρες, συμπληρώνει, έχουν την δική τους μεθοδολογία να εγκρίνουν συμφωνίες.

Σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς, «τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας». Το όνομα, ξεκαθαρίζει, η λύση σε αυτό το θέμα, δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών. «Και πιστεύω ότι η λύση είναι εφικτή και θα είναι ικανοποιητική και για τις δύο χώρες» αναφέρει.

 

Facebook Comments