Είναι σημαντικό να υπάρξει σήμερα συμφωνία για την επιμήκυνση των δανείων που έχουν δοθεί στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, στο πλαίσιο των αντίστοιχων προγραμμάτων στήριξης τους, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν προσερχόμενος στη σύνοδο του Eurogroup στο Δουβλίνο.

«Θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για παράταση της περιόδου ωρίμανσης των δανείων», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει καταρχήν στο μέτρο αυτό που θα βοηθήσει οι δύο χώρες να επιστρέψουν στις αγορές και έχει ζητήσει από τους δανειστές να προτείνουν τις καλύτερες πιθανές επιλογές. Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε την εβδομάδα αυτή, η πιο ισορροπημένη πρόταση κάνει λόγο για παράταση επτά χρόνων στις δύο χώρες, οι οποίες είχαν ζητήσει αρχικά παράταση 15 χρόνων.

«Ελπίζουμε πως θα πετύχουμε παράταση επτά χρόνων», τόνισε ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ο οποίος συζήτησε το θέμα αυτό με τον πορτογάλο ομόλογό του Βιτόρ Γκασπάρ.

Η κατάσταση όμως είναι περισσότερο περίπλοκη απότι είχε προβλεφτεί, διότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας ακύρωσε αρκετά μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2013. Η απόφαση αυτή στερεί από την κυβέρνηση της Λισαβόνας την δυνατότητα να εξοικονομήσει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και θέτει σε κίνδυνο την δέσμευσή της για μείωση του ελλείμματος στο 5,5% μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η Πορτογαλία, που δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναζητήσει άλλα μέτρα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της, έχει δεσμευτεί πως θα παρουσιάσει στους εταίρους της εγγυήσεις ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο αυτό.

Facebook Comments