Η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου παρέθεσε στοιχεία για την κοινοβουλευτική πρακτική σε περιπτώσεις ψηφοφοριών στο παρελθόν για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης (το 2011 για πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής για τους κ.κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γιώργο Αλογοσκούφη για απιστία είχαν στηθεί δύο κάλπες. Στην υπόθεση Βατοπεδίου είχαν στηθεί έξι κάλπες. Για τη λίστα Λαγκάρντ είχαν στηθεί τέσσερις κάλπες).

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου κάλεσε την ολομέλεια να λάβει υπόψη το κοινοβουλευτικό προηγούμενο και απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ενώ επικαλέσηκε το άρθρο 86 του Συντάγματος για την πρόταση σύστασης ειδικής επιτροπής και την πρόταση για δίωξη που ταυτίζονται.

Επικαλέστηκε, επίσης, τον κανονισμό της Βουλής για την πρόταση άσκησης δίωξης που πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις επισημαίνοντας έτσι ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει στηριχθεί στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως, το οποίο αναφέρει 10 ονόματα κορυφαίων πολιτικών και περιλαμβάνει και τις πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν.

Αναφορικά με τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή απάντησε ότι αν κάποιοι βουλευτές -τουλάχιστον 30 βουλευτές- ήθελαν να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του, θα έπρεπε να την είχαν υποβάλει αντί να κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία στηρίχθηκε στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως διαφθοράς.

Facebook Comments