Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης, ανέλυσε για το MarketNews.gr τη σημερινή συνομιλία του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κ. Φίλης: Επ αφορμή της πρόσφατης επανεκλογής Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε με το Ρώσο πρόεδρο. Ο Αλέξης Τσίπρας προφανώς δεν επιχειρεί να ξαναπιάσει το νήμα των σχέσεων Αθήνας-Μόσχας οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ουδετεροποιηθεί αλλά να αξιοποιήσει την ευκαιρία ώστε μεταξύ άλλων θεμάτων (σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, δηλητηρίαση διπλού πράκτορα, Συριακό, “Μακεδονικό”) να θίξει και το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Αυτό (το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών) μπορεί για ευνόητους λόγους να μην επιβεβαιωθεί από την ελληνική πλευρά αλλά είναι σίγουρο ότι η Αθήνα έχει κινητοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να δοθεί μία γρήγορη και θετική λύση με την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Αυτή τη στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος είναι πιθανότατα αυτός που μπορεί να επηρεάσει περισσότερο από οποιονδήποτε ξένο ηγέτη τον Τούρκο ομόλογό του. Βέβαια καλό είναι τέτοιες κινήσεις να μη γίνονται βεβιασμένα αλλά να εχει προηγηθεί σχετική προετοιμασία, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν είναι αρκούντως θερμές. Ενδεχομένως, λόγω της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας ο Έλληνας πρωθυπουργός να θελει να επιδιώξει να διατηρήσει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με τον Πούτιν, ενδεχομένως να του φανεί χρήσιμος στο μέλλον

Facebook Comments