Αποχαιρέτα τις συντάξεις, που χάνονται, θα μπορούσε να ήταν το συμπέρασμα του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήξερε ποιος είναι ο Κών. Καβάφης και μπορούσε να τον παραφράσει.

Για πρώτη φορά, από τότε που εισήγαγε το αφήγημα της δήθεν «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια, ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι με την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των συμπεφωνημένων με τους δανειστές, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση έχουν, η νέα, μεγαλύτερη από ποτέ περικοπή των συντάξεων, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα κι 20%, καθώς κι η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5600 ευρώ. Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και του παλιού ΤΕΒΕ, αλλά και για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, η νέα περικοπή που θα φανείς με τις συντάξεις που θα πάρουν Χριστουγεννιάτικα, θα είναι η χαριστική βολή. Εστω κι αν οι κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι θα μειώσουν το βάρος, με την διανομή νέας επαιτείας, τύπου «κοινωνικού μερίσματος», και με τα περιβόητα αντίμετρα, που θα περιλαμβάνουν επίδομα στέγασης.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιδιώκουν να διαμορφώσουν μια κοινωνία μιζέριας κι ισοπέδωσης, όπου οι άνθρωποι, κι ιδίως οι συνταξιούχοι, θα εξαρτώνται από κρατικά επιδόματα κι ελεημοσύνη, ώστε να χειραγωγούνται ευκολότερα από το καθεστώς, στο οποίο πολύ θα ήθελαν να μετατραπούν.

Όμως αυτό δεν είναι εύκολο. Η Ελλάδα έχει εισέλθει ούτως η άλλως σε άτυπη προεκλογική περίοδο, ακόμα κι αν οι εκλογές διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, στις 13 Οκτωβρίου 2019, απέμειναν 16-17 μήνες. Κι αυτό το διάστημα προμηνύεται επώδυνο και για την κοινωνία αλλά και για την κυβέρνηση, που διαπιστώνει, έστω κι αν δεν θέλει να το ομολογήσει, ότι κατακρημνίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, που πραγματοποιούνται.

Μάλιστα, για πρώτη φορά τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών της κοινής γνώμης είναι τόσο αρνητικά για ένα κυβερνών κόμμα, χειρότερα από ότι ήταν για το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου το 2010-2011 μετά την ένταξη στα μνημόνια. Και το χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πόσο καίρια έχει τρωθεί το όποιο κύρος κι αξιοπιστία είχε απομείνει στον ίδιο τον κ. Τσίπρα, ο οποίος στα ευρήματα της κυβερνησιμότητας και στα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά, χάνει με τεράστια διαφορά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κι όλα αυτά καθώς ξεφτίζει το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» κι η τεχνική συμφωνία, που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στην τρόϊκα και την κυβέρνηση αφήνει πολλά και καίρια αναπάντητα ερωτήματα. Κυρίως, τι θα γίνει και με ποιο τρόπο η όποια ελάφρυνση του χρέους, ποια μορφή θα πάρει η μεταμνημονιακή εποπτεία, που προοιωνίζεται ιδιαίτερα αυστηρή, τι θα γίνει με το ΔΝΤ, θα παραμείνει η θα φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, τι θα γίνει με το Υπερταμείο, που οι δανειστές απαιτούν να μετατραπεί σε εγγύηση στον ESM, στο σύνολο της κινητής κι ακίνητης περιουσίας της χώρας κοκ. Το μόνο, που ξέρουμε σίγουρα αυτή την στιγμή είναι ότι θα κοπούν συντάξεις και αφορολόγητο, κι ότι αυτό έχει τρομακτικές συνέπειες στην όποια επιρροή συνεχίζει να έχει στην κοινή γνώμη, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Γι’ αυτό εκ των πραγμάτων, έστω κι αν το διαψεύδουν διαρρήδην, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ακόμα και μέσα στο προσεχές φθινόπωρο, δεν έχει φύγει από το τραπέζι. Βέβαια, οι δημοσκοπήσεις σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις της κοινωνίας, έχουν προκαλέσει απώλεια ψυχραιμίας στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που διαπιστώνουν ότι κάθε μέρα που περνά τα σημάδια του πανικού που εκπέμπει το Μαξίμου είναι πρόδηλα. Ακόμα και η τουλάχιστον τραγική διαχείριση του σκοπιανού ζητήματος, που μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις Τσίπρα με τον σκοπιανό ομόλογο του Ζάεφ στην Σόφια κατέληξε στο πρωτοφανές φιάσκο της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», έχει προκαλέσει βαθύ ρήγμα στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνολικά.

Κι αυτός ο πανικός των κυβερνώντων φάνηκε και στην ανήκουστη κι ασφαλώς γελοία δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος κατήγγειλε για την επίθεση εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη το…«ακραίο τμήμα της ΝΔ». Η δήλωση αυτή φυσικά δεν αντέχει σε κριτική.

Όπως κι οι κυβερνητικοί χειρισμοί, που το τελευταίο διάστημα, ο ένας είναι χειρότερος από τον άλλον. Με αποτέλεσμα, ακόμα κι αν πρόθεση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι να κρατήσουν όσο μπορούν περισσότερο στην εξουσία, οι εκτιμήσεις να είναι ότι Σκοπιανό κι Οικονομία, μοιραία οδηγούν σε πρόωρες εκλογές εντός του 2018.

Facebook Comments