Τις τελευταίες εβδομάδες είναι σαφές ότι η τεχνική εικόνα των ξένων αγορών-μετοχών διαφοροποιήθηκε από εκείνη  της Ελληνικής, καθώς οι παράγοντες αβεβαιότητας αυξήθηκαν, κατά το προηγούμενο διάστημα, στην Ελληνική αγορά, ενώ μειώθηκαν στις ξένες.

Οι ξένες αγορές πήγαν σχετικά καλά για δυο βασικούς λόγους. Καταρχήν η πτωτική πορεία στην τιμή του πετρελαίου, που αποτελούσε τον βασικό παράγοντα ανησυχίας, ανεκόπη από πρόσφατες εχθροπραξίες στην Λιβύη οι οποίες περιόρισαν την παραγωγή και τα αποθέματα πετρελαίου, ενώ οι επιπτώσεις του στην ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος με ξένα, αμβλύνθηκαν μετά την ‘διοχέτευση’ σημαντικών ποσοτήτων συναλλαγματικών διαθεσίμων από την ρωσική κυβέρνηση.

Έπειτα τα μακροοικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ επέτρεψαν κάποια αισιοδοξία σε όσους ανέμεναν άσχημες μακροοικονομικές εξελίξεις μεσα στο 2015.

Στο επόμενο διάστημα, επομένως, θα περίμενε κάποιος ως ιδιαίτερα  πιθανό οι ξένες αγορές να κάνουν το παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο ράλι, καθώς οι τιμές στα ξένα χρηματιστήρια δεν έχουν ακόμη κάνει υπερβολική κίνηση που να ξεπερνά κατά πολύ την ανάπτυξη των εταιρικών κερδών στις χώρες αυτές.

Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, η εκεί χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε ανοδικά κατα 8% περίπου κατά το 2014, κάτι που σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ξεπερνάει το ρυθμό ανάπτυξης των κερδών των Αμερικάνικων εταιριών. Μία επιπλέον ανοδική κίνηση της τάξης του 5%-11% στο επόμενο διάστημα είναι κάτι στα πλαίσια του ορατού στην φάση της υπερβολής  που θα δικακρίνει το Αμερικάνικο χρηματιστηριο στην τελική φαση ανόδου. Μια τετοια κίνηση, θα συμπαρέσυρε τις άλλες μεγάλες αγορές.

Αντίθετα οι εξελίξεις στην Ελληνική πολιτική σκηνή δεν ευνόησαν το ΧΑ λόγω πολιτικής αβεβαιότητας. Η μη εκλογή προέδρου στην Ελλάδα κατά την Τρίτη ψηφοφορία επέτρεψε την ολοκλήρωση της  διορθωτικής κίνησης στην εγχώρια αγορά. Αλλά η πολιτική αβεβαιότητα κορυφώθηκε πριν την τρίτη ψηφοφορία.

Ουσιαστικά πλέον, δεν υπάρχει παράγων αβεβαιότητας, σε πολιτικό επίπεδο, που να μην εχει ‘προεξοφληθεί’ στο ΧΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δύσκολα η αγορά θα πάει πολύ χαμηλότερα εντός των επομένων εβδομάδων. Όμως παράλληλα δεν βρισκουμε κανέναν ιδιαίτερο λόγο γιατι  το Ελληνικό χρηματιστήριο θα ανέβαινε ιδιαίτερα στο επόμενο διάστημα, καθώς οι παράγοντες πολιτικής αβεβαιότητας και ιδιαίτερα το ενδεχόμενο ακυβερνησίας σε κάποιο βαθμό παραμένουν στο επόμενο διάστημα καθώς οδεύουμε για εκλογές και οι δημοσκοπήσεις ως τώρα δείχνουν ότι οποιαδήποτε και αν είναι η αυριανή κυβέρνηση, δεν θα είναι μονοκομματική, καθώς κανένα από τα κόμματα δεν φαίνεται να συγκεντρώνει ακόμη το μαγικό 38%-40% που χρειάζεται για κάτι τέτοιο. Σε περίπτωση, φυσικά, που στο επόμενο διάστημα διαφανεί ότι καποιο κόμμα συγκεντρώνει ή πλησιάζει αυτό το ποσοστό, το ΧΑ θα μπορούσε να ανακάμψει εν μέρει.

Συμπερασματικά, επομένως, τόσο οι ξένες αγορές όσο και η εγχώρια θα μπορούσαν να κινηθούν ανοδικά ή σταθεροποιητικά στο επόμενο διάστημα, αλλά με τις ξένες αγορές να υπεραποδίδουν έναντι της Ελληνικής, έχοντας πάντα κατά νου ότι η ανοδική κίνηση δεν θα έχει συνέχεια σε μεσοπρόθεσμη βάση, καθώς οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας δείχνουν αυξανόμενα ότι το 2015, κατά το β εξάμηνο ιδιαίτερα, θα διακρίνεται από επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και συνακόλουθη κούραση και υποχώρηση των τιμών των μετοχών.
 

Facebook Comments