Η κυβέρνηση ανακοίωσε ήδη τη νίκη Ερντογάν αλλά η αντιπολίτευση επιμένει ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος καθώς δε δέχεται τα αποτελέσματα του κρατικού πρακτορείου Ανατολή. Στη βουλή μπαίνει το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) του φυλακισμένου κατηγορούμενου για τρομοκρατία Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος μάλιστα βγαίνει και τρίτος στις προεδρικές εκλογές. To MarketNews.gr σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για όλες τις εξελίξεις. 

Συνεχής ενημέρωση

  • Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άγκυρας, Χακάν Καντουράν, δήλωσε πως η καταμέτρηση συνεχίζεται και ζήτησε από τον κόσμο να παραμείνει στα εκλογικά κέντρα μέχρι την οριστική ολοκλήρωση

     
  • Άμεση ανάλυση για το MN: Ένας Πρόεδρος- Δύο Τουρκίες

    Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος

    Σίγουρα η νίκη του Ταγίπ Ερντογάν δεν εξέπληξε σχεδόν κανέναν. Παρά τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν πως ενδεχομένως δεν θα καταφέρει να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, υπήρχε μία διάχυτη αίσθηση πως με τον έναν (λαϊκή υποστήριξη) ή τον άλλον (πιέσεις, νοθεία κτλ) τρόπο θα το πετύχαινε. Τελικά, τα αποτελέσματα των δικαίωσαν, καθώς κατάφερε να πετύχει το στόχο του και να εκλεγεί Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο και παράλληλα, σε συνεργασία με τους Εθνικιστές, να ελέγχει και την Βουλή, παρά την είσοδο σε αυτή του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP). Οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη ένταση, βίαιες συγκρούσεις, ακόμη και νεκρούς, καθώς και από καταγγελίες για νοθεία, χάλκευση αποτελεσμάτων και ωμές παρεμβάσεις. Προφανώς και η δημοκρατία στην Τουρκία δεν λειτουργεί σωστά, ακόμη και οι μεγαλύτεροι απολογητές του Προέδρου Ερντογάν δεν μπορούν να το αρνηθούν αυτό. Άλλωστε, όπως ακόμη και νέοι φοιτητές πολιτικής επιστήμης μπορούν να αντιληφθούν, όταν ένας άνθρωπος (Ερντογάν) κυριαρχεί απολυταρχικά και συγκεντρωτικά επί δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια σε μία χώρα η δημοκρατία σε αυτή δεν μπορεί παρά να είναι προβληματική. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε πως η Τουρκία βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

    Η επόμενη ημέρα βρίσκει τον Πρόεδρο Ερντογάν στη θέση που ήθελε, έτοιμο να αλλάξει ριζικά το σύστημα διακυβέρνησης στην Τουρκία και να συγκεντρώσει στα χέρια του ακόμη περισσότερες εξουσίες. Όμως, το μεγάλο ερώτημα είναι για πόσο καιρό ακόμη θα μπορέσει να κυβερνά αυταρχικά και απολυταρχικά έχοντας απέναντι του και πιέζοντας με κάθε δυνατό τρόπο την μισή Τουρκία. Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή κάτι που σίγουρα θα προκαλέσει νέους κραδασμούς και πιθανότατα κοινωνικές αναταραχές. Άλλωστε, δεν είναι τόσο μακρινές οι στιγμές από το Πάρκο Γκεζί. Ίσως η αντιπολίτευση να έχασε σήμερα τη μεγαλύτερη της ευκαιρία να ενωθεί για να ανατρέψει την παντοκρατορία του Ερντογάν, καθώς ο σχεδιασμός του με τη συνταγματική αναθεώρηση περιορίζει ασφυκτικά τις όποιες δυνατότητες ελέγχου των αποφάσεων του υπήρχαν ως σήμερα. Στις δημοκρατίες οι Πρόεδροι που εκλέγονται με οριακές πλειοψηφίες φροντίζουν να ενώσουν τους πολίτες και όχι να τους διαιρέσουν εντονότερα, παράδειγμα που δεν ακολουθεί ο Ερντογάν. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Τουρκία το επόμενο διάστημα. Η οικονομία, ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί τη μετάβαση στις υπερεξουσίες και η γενικότερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα καθορίσουν τα γεγονότα. Τέλος, η επόμενη ημέρα μας αφορά σημαντικά, καθώς μένει να δούμε πως η «νέα» Τουρκία του Ερντογάν θα διαχειριστεί τη σχέση με την Ε.Ε., το προσφυγικό, μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και την ενεργητική δραστηριότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Θα συνεχιστούν οι κρίσεις χαμηλής έντασης, οι απειλές και οι εξάρσεις; Εάν όχι, ποια είναι η νέα κατάσταση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ε.Ε., η Ελλάδα και η Κύπρος.

    Ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος είναι διεθνολόγος, διδάσκων στη Σχολή Ασφαλείας και συγγραφέας σχετικών βιβλίων

    Καρατράντος στο MN: Η υπόθεση των

  • Ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του ο Ερντογάν
     
  • Τη νίκη Ερντογάν ανακοίνωσε η αντιπολίτευση – Επιμένει για δεύτερο γύρο η αντιπολίτευση
     
  • Αυτή την ώρα κάνει δηλώσεις ο Ερντογάν
     
  • Με καταμετρημένο το 96,3%

     
  • Η επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη, Canan Kaftancıoğlu, μέσω twitter, κάνει λόγο για δεύτερο γύρο και καλεί αυτή τους υποστηρικτές του κόμματος να μην εγκαταλείψουν τα εκλογικά κέντρα πριν τις επίσημες ανακοινώσεις.

    “Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, θα έχουμε δεύτερο γύρο εκλογών. Παρακαλούμε μην φύγετε από τα εκλογικά κέντρα πριν τις οριστικές ανακοινώσεις και την επικύρωση των αποτελεσμάτων. Θα νικήσουμε”.

  • Μεγάλος νικητής αυτή τη βραδιά είναι και ο φυλακισμένος Ντεμιρτάς, του οποίου το κόμμα και μπαίνει στη βουλή αλλά ο ίδιος έρχεται τρίτος στις προεδρικές εκλογές. 
     
  • Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι μετράει τις κάλπες που έχουν ανοιχτεί και όχι τις καταγεγραμμένες ψήφους. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η καταμέτρηση είναι στα μισά από εκείνη του πρακτορείου.

     
  • Με καταμετρημένο το 93,7::

    Ερντογάν: 53,2%
    Ιντζέ: 30,5%
    Ντεμιρτάς: 7,6%
    Ακσενέρ: 7,5%

     

  • Σύμφωνα με ανεξάρτητα αποτελέσματα και όχι τα κρατικά έχει καταμετρηθεί το 43,3%

     
  • Η αντιπολίτευση επιμένει και καταγγέλει ότι δεν έχει καταμετρηθεί το 85% αλλά πολύ λιγότερο (37%) και καλεί τον κόσμο να συνεχίσει να φυλάει τις κάλπες.
     
  • Πρώτος συνεχάρη τον Ερντογάν από ευρωπαίους ηγέτες ο Βικτώρ Ορμπάν.
     
  • Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Ερντογάν χάνει την πλειοψηφία του στη Βουλή με την είσοδο του φιλοκουρδικού κόμματος
     
  • O Μπαχτσελί συνεχάρη τηλεφωνικα τον Ερντογάν.
     
  • Μεγάλος και διπλός νικητής ο Ερντογάν – Στη βουλή το φιλοκουρδικό κόμμα

     
  • Βάσει των προβλέψεων το φιλοκουρδικό κόμμα μπαίνει στη βουλή.

  • Στοίχημα του Ερντογάν ήταν και η νίκη του στην Κωνσταντινούπολη, στην πόλη που έγινε δήμαρχος και ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα αλλά έχασε στο δημοψήφισμα. Και δείχνει πως κέρδισε το στοίχημά του. 
     
  • Με καταμετρημένο το 60,4%:

    Ερντογάν 55,9%
    Ιντζέ 29%
    Ακσενέρ 7,5%
    Ντεμιρτάς 6,6%

  • Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Ερντογάν εξασφαλίζει το 57,02% των ψήφων των προεδρικών εκλογών μετά την καταμέτρηση του 40% των ψήφων.

    Ό Μπουλέντ Τεζκάν, ο εκπρόσωπος του CHP, δήλωσε ότι η υποστήριξη προς τον Ερντογάν βρίσκεται κάτω από το 50% συν μία ψήφο που χρειάζεται για να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.

    Το πρακτορείο Ανατολή δίνει στο Ερντογάν 58% των ψήφων ενώ ανεξάρτητοι παρατηρητές υπολογίζουν το ποσοστό του Τούρκου Προέδρου στο 48%.

     

  • Με 56,46% προγείται ο Ερντογάν με καταμετρημένο το 51,4%
     
  • Σύμφωνα με λογαριθμική υπόθεση, ο Τούρκος πρόεδρος θα επανεκλεγεί με 52%.
     
  • Οι Τούρκοι της Γερμανίας ψηφίζουν Ερντογάν

  • Οι Τούρκοι της Γαλλίας ψηφίζουν Ερντογάν

  • Οι Τούρκοι της Αγγλίας ψήφισαν Ιντζέ

  • Τα αποτελέσματα για τις βουλευτικές εκλογές με καταμετρημένο το 7,3%
    Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με καταμετρημένες τις ψήφους του 7,3% της επικράτειας για τις βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα είναι το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 53,1%, δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό με 14,8%, τρίτο το Εθνικιστικό Κίνημα με 13,2% , τέταρτο το Καλό Κόμμα με 9% και ακολουθούν το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών με 7,1% και το Κόμμα Ευτυχίας του Καραμολάογλου με 1,2%. Με αυτά τα ποσοστά το κυβερνών κόμμα εξασφαλίζει 381 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό 126, το Εθνικιστικό Κίνημα 51 και τα Καλό Κόμμα 42 έδρες.
     
  • Η συμμετοχή ήταν τεράστια με την κρατική τηλεόραση να κάνει λόγο για 86,82% στις προεδρικές εκλογές και 87% στις βουλευτικές.
     
  • Ενδιαφέρουσα ανάλυση που δείχνει ότι το αποτέλεσμα θα είναι οριακό 

  • Άμεση ανάλυση για το MN: Το θέμα δεν ήταν ποτέ αν θα βγει ο Ερντογάν

    Γράφει η Ιουλία Βελισσαράτου

    Ας μιλήσουμε σοβαρά.Το ζήτημα δεν είναι εάν θα νικήσει ο Ερντογάν αλλά με τι ποσοστό. Αν και τα πρώτα αποτελέσματα του δίνουν 60% είναι σίγουρο ότι θα γίνει αρκετά μεγάλη διόρθωση, μέχρι τέλος, και το πιθανό είναι το αποτέλεσμα να είναι οριακό. Αν είναι οριακό, το μόνο σίγουρο είναι δε θα ικανοποιήσει τον Ερντογάν.

    Ο “σουλτάνος” δεν θέλει τίποτα λιγότερο από απόλυτη εξουσία για να συνεχίσει την εσωτερική καρατόμηση και την επιθετική εξωτερική πολιτική. Είναι σχεδόν αστείο με το προφίλ του αυταρχικού ηγέτη που έχει σμιλεύσει τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν να πιστεύουμε ότι θα αφήσει αυτές τις εκλογές στην τύχη τους.

    Είναι πολύ πιθανό να βγει από τον πρώτο γύρο και να μην επιτρέψει ούτε στο κουρδικό κόμμα να μπει στη βουλή. Ήδη ακούγονται καταγγελίες για παρεμπόδιση Κούρδων να ψηφίσουν και φυσικά οι εκβιασμοί και η νοθεία θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Γεγονός που σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει τον αποικιακό του οίστρο με ακόμα μεγαλύτερη αλαζονεία εναντίον όλων των αντιπάλων του και εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

    *Η Ιουλία Βελισσαράτου είναι δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ που ειδικεύεται στο διεθνές ρεπορτάζ

    Φωτογραφία της Ioulia Velissaratou.

  • 58,5% για τον Ερντογάν και 27,1% για τον Ιντζέ με καταμετρημένο το 27,2%.
     
  • 60,2% για τον Ερντογάν με καταμετρημένο το 18,3%
     
  • Σύμφωνα με τη Hurriyet, η εισαγγελία της Σμύρνης έδωσε εντολή για την προσαγωγή  έξι ατόμων με την κατηγορία ότι προσέβαλαν τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν καθώς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύθηκε υλικό που τα έδειχνε να προβαίνουν σε προσβλητικές δηλώσεις για τον Τούρκο Πρόεδρο.
    Σύμφωνα με τις αρχές, οι συλληφθέντες οι οποίοι υποστηρίζουν το κόμμα του Ιντζέ του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) ενώ την ώρα που μιλούσαν κατά του Ερντογάν κατανάλωναν και αλκοόλ.
     
  • Υπενθυμίζουμε ότι στο 9,1% της καταμέτρησης ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 52,56% ενώ ο βασικός του αντίπαλος Ιντζέ το 26,33%

     

  • Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιβεβαιώνονται οι πυροβολισμοί στο Ερζερούμ, αλλά οι νεκροί είναι δύο δε σχετίζεται με τις εκλογές αλλά με βεντέτα.
     
  • Έχει καταμετρηθεί το 9,1% με τον Ερντογάν να παίρνει το 52,56% χωρίς να είναι ακόμα ενδεικτικό το αποτέλεσμα. 
    Σχετική εικόνα
     
  • Σύμφωνα με δημοσιογράφους, υπάρχουν πληροφορίες και για τέταρτο νεκρό.
     
  • Ο Μπιναλί Γιλνιρίμ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από αυτό που περίμεναν. 
     
  • Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, συνελήφθη τριμελής αντιπροσωπεία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), στην οποία συμμετείχε η γερουσιαστής Κριστίν Πρινό στο Άγκρι της Τουρκίας ενώ τα μέλη της είχαν φθάσει στη χώρα ως παρατηρητές των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών.
    Χαρακτηστικά καταγγέλει το PCF:
    “Η τουρκική εξουσία θέλει έτσι να πνίξει όλες τις φωνές που καταγγέλλουν τις μαζικές νοθείες που γίνονται, ιδιαίτερα ισχυριζόμενη στο Twitter πως τα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ψεύτικοι παρατηρητές που επιχειρούσαν να χειραγωγήσουν τις εκλογές”
     
  • Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, στην πόλη Karacoban της επαρχίας Ερζερούμ τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής σε εκλογικό κέντρο. Ένας εκ των νεκρών ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του Καλού Κόμματος Iyi της Meral Akşener και δύο πολίτες.
     
  • Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη, η συμμετοχή στην Τουρκία είναι πολύ μεγάλη, της τάξεως του 75%-80%
     
  • Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 5. 
     
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομική κρίση.
     
  • Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου
    «Καθ΄ όλη την διάρκεια της θητείας μου, και όχι μόνο, θα πράξω ό,τι μου αναλογεί προκειμένου να υπερασπισθώ, στο ακέραιο, την πατρίδα, τον λαό μας και το έθνος μας», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην αντιφώνησή του κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Ύδρας.

    Υπογράμμισε ότι στο σημερινό διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι έχει εμπράκτως αποδείξει τη σταθερή προσήλωσή της στην πλήρη εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου, γεγονός που «προκύπτει και από τον τρόπο, με τον οποίο η Ελλάδα υπερασπίζεται τα εθνικά της θέματα, όπως είναι πρωτίστως εκείνα που αφορούν τις σχέσεις μας με την Τουρκία».

    Υπογράμμισε ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία επιδεικνύει ειλικρινή σεβασμό προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το σύνολο του διεθνούς Δικαίου, και τόνισε: «Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται απ’ όλους πλήρως σεβαστές».

    Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι κρατούνται στην Αδριανούπολη «επί μακρό χρονικό διάστημα, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας Κράτους Δικαίου», σημειώνοντας: «Αυτή η απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να πλήξει το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων μας ούτε το ηθικό των δύο ηρωικών ατρατιωτικών μας, το οποίο είναι ακμαίο στον υπέρτατο βαθμό, αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει Ελληνικός Στρατός και Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πλήττει όμως, καιρίως, το κύρος της Τουρκίας και της ηγεσίας της. Διότι αυτή η αυθαιρεσία, που έχει προκαλέσει την ευρωπαϊκή αλλά και την διεθνή κατακραυγή, είναι πλήγμα κατά της Δημοκρατίας, των θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και, εν γένει, του Πολιτισμού μας. Η τουρκική ηγεσία ας αναλογισθεί, έστω και τώρα, τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη διεθνή Κοινότητα».
    Αποτέλεσμα εικόνας για παυλόπουλος υδρα
     

  • Σήμερα έχει απαγορευθεί η κατανάλωση αλκόολ μέχρι και το τέλος της ημέρας. 
     
  • Ο Ερντογάν μιλάει για δημοκρατική επανάσταση ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει απόπειρες νοθείας
    Ο Ερντογάν μιλάει για δημοκρατική επανάσταση ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει απόπειρες νοθείας, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

     
  • Ο Ιντζέ δεσμεύτηκε ότι αν κερδίσει, τα δικαστήρια θα είναι ανεξάρτητα και θα άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ένα 48ωρο μετά την εκλογή του.
     
  • Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης καταγγέλει απόπειρες νοθείας
    Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε απόπειρες νοθείας στις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα στην Τουρκία.
    «Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες» κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, ο Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα.
    «Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν», πρόσθεσε.
    Ο Τεζτσάν απαρίθμησε πολλά παραδείγματα αποπειρών να παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.
    Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και μκο έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες.
    «Στην περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές μας», δήλωσε ο Τεζτσάν.
    Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους», οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους».
    Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, κατήγγειλε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιες απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.
    Όμως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε, αφού ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη, πως πληροφορήθηκε «ότι σε όλη την Τουρκία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» όσον αφορά τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών.
    Ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λίγο αφού ψήφισε στην Άγκυρα, απηύθυνε έκκληση προς «όλους τους δημόσιους λειτουργούς» να αποτρέψουν απόπειρες νοθείας: «Σας παρακαλώ, μην ξεχνάτε πως είστε κρατικοί λειτουργοί. Δεν είστε υπάλληλοι κάποιου πολιτικού κόμματος».
    Ο υποψήφιος του CHP, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, επιβλήθηκε ως ο κύριος αντίπαλος του απερχόμενου προέδρου και επανέλαβε σήμερα τη βούλησή του να περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών μπροστά από την έδρα της ανώτατης εκλογικής αρχής.
     
  • Ψηφίζουν και οι… νύφες σήμερα

     
  • Ο Τούρκος πρόεδρος έφυγε από την Κωνσταντινούπολη για την Άγκυρα για να δει τα αποτελέσματα από το προεδρικό παλάτι.
     
  • Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Ανατολή, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 10 ξένους, τους οποίους κατηγορεί ως διεθνείς παρατηρητές χωρίς να έχουν διαπιστευτήρια από τον ΟΟΣΑ. Μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν τρεις Γάλλοι που συνελήφθησαν στην επαρχία Αγκρί, τρεις Γερμανοί στην επαρχία Σιρνάκ και τέσσερις Ιταλούς στο Μπατμάν και το Ντιγιάρμπακιρ.
     
  • Σύμφωνα με την αρμόδια αρχή, τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων θα δημοσιεύονται άμεσα.
     
  • Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε και χαρακτήρισε τις σημερινές εκλογές ως δημοκρατική επανάσταση για την Τουρκία. Δήλωσε ότι η συμμετοχή ήδη ξεπέρασε το 50%. “Με αυτές τις εκλογές θα ζήσουμε μια δημοκρατική επανάσταση στην Τουρκία. Ελπίζω ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να προοδεύει. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημερωθεί για κάποια δυσκολία”, είπε χαρακτηριστικά. 

     
  • Σύμφωνα με το Mehmet Ali Celebi, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), πριν από λίγη ώρα περίπου 30 παρατηρητές που επιτηρούν την εκλογική διαδικασία απομακρύνθηκαν με τη βία από εκλογικά κέντρα της περιφέρειας Σανλιούρφα.
     
  •  Ψήφισε ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί

     
  • Ψήφισε η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Άκσενερ

     
  • Στην φυλακή της Αδριανούπολης ψήφισε ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
    Το μήνυμά του μέσω Twitter: “Κι εμείς ασκήσαμε το δικαίωμα ψήφου μας στην φυλακή. Εύχομαι να πάνε όλοι στις κάλπες και να ψηφίσουν υπέρ του μέλλοντος της χώρας και της δημοκρατίας. Ελπίζω η διαδικασία της ψηφοφορίας να ολοκληρωθεί σε ήρεμο περιβάλλον. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ ωραία. Καλορίζικα σε όλους”

     
  • Ψήφισε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP)
    Αποτέλεσμα εικόνας για Κιλιτσντάρογλου ψηφισε
     
  • Ψήφισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ
    Αποτέλεσμα εικόνας για μπιναλί γιλντιρίμ ψηφισε
     
  • Πρώτος ψήφισε ο Μουχαρέμ Ιντζέ του υποψήφιου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP)

     
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ο Ερντογάν προέβη σε εκατοντάδες χιλιάδες συλλήψεις πολιτών κατηγορώντας τους για συμμετοχή στο πραξικοπήμα. Επίσης, κατηγορείται για φίμωση του Τύπου στη γείτονα χώρα. 
    Αποτέλεσμα εικόνας για ερντογαν πραξικοπημα
     
  • Η Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι αν εκλεγεί θα βγάλει τη χώρα από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 
    Αποτέλεσμα εικόνας για ερντογαν πραξικοπημα
     
  • Πριν περίπου ένα χρόνο ο Ερντογάν κέρδισε οριακά το δημοψήφισμα λαμβάνοντας υπερεξουσίες και σχεδόν δύο χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ζητάει την ψήφο των Τούρκων πολιτών προκειμένου να ενισχύσει κι άλλο τις εξουσίες του προέδρου. 
    Αποτέλεσμα εικόνας για καλπες τουρκιας 
     
  • Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και αναμένεται να κλείσουν στις 8. 

Facebook Comments